Bozaj, Mahmutović i Solorano otvorili “Dijalog caffe” u Centru za Decu i omladinu “Duga” (foto)

Novi Pazar – Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Irena Vojačkova Solorano i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović otvorili su danas Dijalog kafe, pri Centru za decu i omladinu “Duga” koji se nalazi u kompleksu Jezero. Planirano je da se na ovom mestu sastaju mladi ljudi koji će razmenjivati iskustva i diskutovati o svim pitanjima koja su bitna za ovu populaciju.

Ceo projekat koštao je oko 60.000 dolara od čega su predstavnici republike Turske donirali 28.000 dolara a ostatak UN kroz program “Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji”.
Dijalog kafe u Novom Pazaru deo je globalne “Mreže Dijalog kafea”, koji povezuje 12 gradova širom sveta, poput Losabona, Pariza, Londona, Amsterdama, Klivlenda i Kaira.

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj je rekao da je cilj ovog projekta da svetu predstavi stvarnu sliku Novog Pazara i glas njegovih građana.
Na početku ove ceremojije smo čuli divne glasove hora, koji su zapravo pravi glas ovog dela Srbije. Danas su ovde prisutni brojni gosti iz Beograda, predsednici susednih opština, rektori, profesori, učenici i mi na ovaj zajednički način šaljemo poruku dijaloga“, kazao je on.
Vojačkova Solorano se zahvalila svim partnerima na ovom projektu koji će “dati novu specifičnost Novom Pazaru, koji odiše kulturnom raznolikošću”.

“Želim Novom Pazaru da se kroz ovaj Dijalog kafe povežu sa svetom i da dijalozi koji se ovde budu vodili budu na neki način prozor u svet”, rekla je Vojačkova Solorano.

Gradonačelnik Mahmutović je ocenio da je ovaj kafe deo politike koju ovaj grad realizuje, u koju spada i stvaranje bratskih gradova u zemlji i regionu.

“Želimo da evproske norme postoje i u našem gradu, jer smo kao i cela Srbija deo Evrope teritorijalno, a uskoro ćemo to biti i po normativima. Ovo je multireligijski grad, grad mladih ljudi, privrednika i biznismena i želimo da nas i drugi upoznaju i vide kao takve“, rekao je Mahmutović.

On je dodao da će mladi Novopazarci kroz Dijalog kafe biti u prilici da se upoznaju sa vršnjacima iz drugih gradova, koju su deo ove mreže i da kroz različite teme razmene iskustva.

“Svi mladi ljudi, bez obzira gde žive, imaju iste probleme i ovaj kafe predstavlja preventivnu meru u borbu protiv vrsta svih vrsta ekstremizma i radikalizma. Razlike među ljudima su prednost, a ne mana jednog društva”, rekao je Mahmutović.

Prisutnima na ceremoji otvaranja ovog kafea, putev video linka, obratila se i predsednica globalne “Mreže Dijalog kafea” Helena Baroko koja je Novom Pazaru poželela dobrodošlicu.

“Verujem da ćemo u budućnosti imati uspešne zajedničke sesije i dobru razmenu u izgradnji društva koje se zasniva na raznolikosti, jer je to naš priritet”, rekla je Baroko.

Otvaranju ovog Dijalog kafea prisustvovali su i ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva spoljnih poslova i brojni gosti.

UN program “Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji”vredan je 2,8 miliona dolara, a finansiran je od strane Fonda UN za ljudsku sigurnost i Vlade Japana.

 

izvor. Radio sto plus, Sandžakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO