Bozaj podržao inicijativu Udruženja Turaka

Novi Pazar – Poziv Udruženja Turaka Srbije, čije je sjedište u Novom Pazaru, upućen Bošnjacima da se upisuju kao Turci, naišao je na oštre reakcije bošnjačkih političara i organizacija u ovom dijelu Srbije zbog “namjere da uruši bošnjački identitet”.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ocijenio je da je to “maslo srpskih nacionalista i velikosrpskih snaga, čiji je cilj da Bošnjake podjele, umanje njihovu snagu, onemoguće ih da ostvare svoja prava i razbiju ih”. Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžo, preko društvenih mreža, svojim sunarodnicima je poručio “niti smo Turci srpskog jezika, niti smo Srbi turskog zakona. Autohtoni smo na Balkanu. Svoj na svome”.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) pozvala je Bošnjake “da odlučno odbace ovaj asimilatorski čin i ponižavajući projekat i ostanu dosljedni svom nacionalnom identitetu”, jer inicijativu smatraju “brutalnom agresijom na biće i identitet bošnjačkog naroda u cjelini, a posebno u Sandžaku”.

 Predstavnici Udruženja Turaka Srbije odbacuju sve optužbe da dijele Bošnjake i urušavaju im nacionalni identitet i to smatraju “napadom na Tursku”. Objašnjavaju da im je krajnji cilj da u Sandžak privuku što više turskih investitora. Prije toga, treba da prikupe dovoljan broj potpisa onih koji su se izjasnili kao Turci, onda od države da zatraži da prizna tursku nacionalnu manjinu i na kraju da se formira Turski nacionalni savjet u Srbiji.

 U izjavi za Danas, ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj ocijenio je da prijateljski odnosi između Turske i Srbije “napreduju na svim poljima i vode naše zemlje ka višem nivou saradnje”.

 – U posljednje vrijeme se mogu čuti neki komentari vezani za etničke Turke koji žive u ovoj državi. Manjine i etničke grupe imaju svoje predstavničke institucije i imaju pravo da ih osnivaju u okvirima definisanim Ustavom Srbije i nadležnim zakonodavstvom. Političke, ekonomske i kulturne odnose između Turske i Srbije definišu državne institucije i zvaničnici – rekao je ambasador Bozaj.

 Turski diplomata smatra da “napori nevladinih organizacija da daju pozitivan doprinos ovim odnosima u okviru svojih ciljeva, ovlašćenja i odgovornosti i u skladu sa lokalnim zakonodavstvom su dobrodošli”.

 – Sva pravna i fizička lica treba da rade u okviru svojih funkcija i ovlašćenja i da se uzdrže od davanja izjava koje se mogu pogrešno protumačiti. Davanje zvaničnih izjava i procjena i određivanje perspektive odnosa između Turske i Srbije na polju politike, privrede, kulture i obrazovanja je u isključivoj nadležnosti državnih organa ove dvije zemlje – naglasio je ambasador Turske u Srbiji.

Udruženje Turaka Srbije formirano je prije godinu dana. U svoje dosadašnje zasluge upisuju “pomoć velikom broju mladih Sandžaklija da odu na studije u Tursku” i inicijativa da se u osnovnim školama fakultativno izučava turski jezik. Za formiranje nacionalne manjine i posebnog biračkog spiska potrebno im je da se 300 ljudi izjasne kao Turci.

(Danas)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO