Corax: Ova laž se gomila, balon raste, ali mora da pukne

Karikaturista Predrag Koraksić Corax, dobitnik nagrade “Verica Barać”, kaže da je ispalo da je i karikatura postala važna u borbi protiv korupcije, a da se svuda oko nas zatvaraju rupe kroz koje može da se kaže šta se misli.

“Ispalo da je karikatura važna za korupciju, jer karikaturom mogu na jedan ironičan način da ukažem na to šta se dešava u korupciji. Sarađivao sam sa Vericom Barać, jer sam radio karikature za njene publikacije”, rekao je Corax povodom nagrade “Verica Barać” gostujući u Novom danu na N1.

Corax upozorava da je sve manje rupa kroz koje može da se iskaže mišljenje, a kao primer navodi i ukidanje Radija Beograd 2, za koji kaže da je bio oaza mišljenja.

“Nekim ukazom svi su penzionisani. Malo, malo, pa se jedan medij ugasi ili pređe u ruke koje ne trpe kritiku. Ova laž se gomila, balon samo raste, a prema zakonima fizike mora da pukne u jednom trenutku. Lopta je iznad naših glava je sve veća i veća”, kaže Corax.

Na pitanje šta će se desiti kada balon pukne, on kratko objašnjava “vlast će se promeniti”.

Temu cenzure proteklih dana je istisnuo događaj iz Trstenika i nepristojan komentar ministra Bratislava Gašića novinarki TV B92. Corax smatra da je to što se desilo stvar vaspitanja, a da se Gašić pokazao kao “čove koji nema šlif”.

“Mnogi naprednjaci imaju taj problem, to je zapreteno u mentalnom sklopu. Kada se desi jedna takva situacija, to izleti iz njihovih glava”, objašnjava karikaturista kako je “izletelo” ministru.

Sudbina Gašića je, kaže, u rukama “cara Trajana” i on će odlučiti da li će biti “rehabilitacije Gašića”.

“Ne verujem da će Gašić podneti ostavku. Biće kako Vučić kaže, Gašićeva izjava ništa nije važna. Da li će dati ostavku ili će ga skupština smeniti, biće kako kaže ‘car Trajan'”, smatra Corax.

Pored neizvesne “rehabilitacije Gašića” tu je i moguća rehabilitacija generala Milana Nedića, za koju Corax kaže da je strašna stvar i da se nada da do nje neće doći.

“To je isto kao sa Dražom, a ja imam tragična iskustva sa četnicima i kvislinzima. Moje detinjstvo je proteklo u progonu. Vrlo dobro znam ko su bili. Mislim da mnogi nisu obavešteni i da ne znaju o čemu se radi. Izgleda da se u školi ne uči dovoljno, da u školskim programima ne postoji predmet u kojem se uči ko su bili Draža i kvislinzi”, rekao je Corax.

Kao jedn od razloga zapostavljanja tekovine antifašizma u našem društvu, on vidi i aktuelnu vlast.

“Pogledjate ko vodi državu i ko je okruženje Vučića, pa će vam biti jasno zašto je zapostavljena tekovina antifašizma”, odgovorio je Corax.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO