ČUDOVIŠTE IZ JAGODINE

Dragan Marković Palma rođen 1960. Godine u Končarevu. Biografi su mu od školske spreme iščeprkali Školu učenika u privredi, dok on priznaje samo diplomu životnog fakulteta koji je počeo da studira još od malih nogu pomažući ocu da vadi pesak iz Morave i peče cigle, potom je prešao na vašarske šatre i menadžerisanje pevačima po seoskim terevenkama, da bi prve ozbiljne pare zaradio sa špediterskim poslom. Ponikao iz Stranke srpskog jedinstva čiji je osnivač Željko Ražnjatović Arkan.
Ko je Dragan Marković Palma (prema njegovim rečima, nadimak je dao sam sebi a možda bi priličili neki drugi) u Srbiji i šta je u njenom političkom životu, ukratko se može predstaviti u nastavku.

Slučaj 1: Palma se proslavio gafovima. Tako je u jednoj televizijskoj emisiji rekao da najviše voli da sluša Cecu, kao i da su mu pevali svi priznati domaći zabavni i narodni izvođači. Onda je dodao da mu nisu svirali Betoven (1770-1827) i Šopen (1810-1849), jer je bio mali. “Bio sam mali kad su oni bili popularni. Možda da sam bio ovih godina, možda bih i njih doveo da mi pevaju”, rekao je Palma pre nekoliko godina, u trenutku kada je Betoven bio mrtav već skoro dva veka.

Slučaj 2: Predsednik JS Dragan Marković Palma je demonstrirao razmere svog neznanja, kada je u emisiji “Odluka 2012” na TV B92, tokom polemike sa Jorgovankom Tabaković (Guverner NBS), pa je upitao sagovornicu, inače doktorku ekonomskih nauka, da li je napravila makar jednu ordinaciju. Marković je krenuo da nabraja sve što je učinio za Jagodinu. “Ja sam u Jagodini napravio šest škola, 30 domova kulture, 50 sportskih terena za razliku od vas koji niste napravili ni jednu trafiku,” rekao je Marković. “Ne pravim trafike, čoveče, ja sam doktor ekonomije,” uzvratila je Tabakovićeva. “Jeste li napravili neku ordinaciju?”, upitao je Marković sagovornicu, a ona je šokirano odgovorila: “Vi ne znate da postoje i doktori ekonomskih nauka…”.

Slučaj 3: Insajeder je 2011. godine otkrio je da je Palma kupovao ugalj od Rudaskog basena Kolubara kao povlašćeni kupac (prodavao ga školama, ustanovama i gradjanima u Jagodini i okolini po 224% većoj ceni, u početku je ugalj prodavao i tadašnjoj Vojsci SRJ što je za neverovati jer je ista mogla sama kupiti) i da je preko preduzeća “Daka” (vlasništvo člana porodice Palme) imao mehanizaciju koja je radila 25 sati dnevno u Kolubari.

Slučaj 4: “Kada sam bio u Dubaiju video sam najveću zgradu u Evropi. Znate li vi koliko je ta zgrada visoka” – rekao je lider Jedinstvene Srbije. Pojašnjenje: Dubai je najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata (kontinent Azija).

Slučaj 5: Na njegovoj televiziji – TV Palma plus, stalno objavljuje da zadnjeg petka u mesecu prima građane na razgovor i da se broj posetilaca kreće od 800 do 1.200 (!?). Pa zamislite kojom brzinom on treba da razgovara sa građanima kada za šest sati razgovora (od devet do 15 sati) primi 1.200 građana. Znači da svakom građaninu posveti 18 sekundi. Pa za 18 sekundi ne može samo da uđe i izađe iz opštine.

Slučaj 6: Prema pričama koje kruže internetom i iz izvora bliskih tadašnjoj vlasti, navodi se da je Palma primio 10 milion evra na privatni račun u Crnoj Gori kako bi ušao u koaliciju sa DS (SPS-PUPS-JS). Inače, tada je izgovorio svoju “čuvenu” rečenicu: Patriotizam se ne sipa u traktor, koja potvrdjuje navedene tvrdnje.

Slučaj 7: Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) se bavio istraživanjem kriminalnih radnji njegovog kuma Radoslava Savatijevića Keneta koji je visoki funkcioner njegove stranke-Jedinstvene Srbije a kojeg je Palma tada ubacio u dva upravna odbora i to EPS i GSP Beograd. Kum i visoki funkcioner stranke je hapšen više puta oko kriminala u Kolubari i Kostolcu. Isti je hapšen i 2012. godine zbog malverzacija sa Putevima Srbije.

Slučaj 8: Obećao je građanima Jagodine Diznilend i Olimpijske igre. Zadužio lokalna preduzeća milionskim iznosima koja moraju da vraćaju svi gradjani Republike srbije jer se isto pokiva iz budžeta.

Još toga bi se imalo napisati o Palmi ili ili kako Jelena Karleuša u jednoj emisiji na B92 reče: “Mungos iz Jagodine” koji ne može da smisli jedno prostoproširenu rečenicu. E sada je došlo vreme da u Srbiji takav i taj čovek deli lekcije ministrima koji nemaju mrlje u svojim karijerama i koji nemaju ni jedan skandal. Logičan zaključak koji se iz svega navedenog nameće je da je za Srbiju bolje da ovi ljudi ne rade jer je naša država tako na velikom dobitku. Možda bi ovde trebalo stati i prisetiti se one Andrićeve koja možda i najbolje odslikava ovo stanje “Dodju tako ponekad vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati.”….. “Zato što mogu i što se usuđuju da o svačemu svašta kažu oni misle da sve znaju”.

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO