Dačić: ZSO prva politička vlast na Kosovu nakon 1999. godine

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da bi veoma brzo trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština, koja je prva politička vlast Srba na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine.

Na pitanje da li je ZSO prvi korak ka podeli Kosova, Dačić je za TV Pink rekao da se u ovom trenutku o tome ne razgovara. “Sada je to prvi autonomni oblik koji je niži ispod onoga što mi zovemo pokrajinom”.

Govoreći o pregovorima sa EU, Dačić je ocenio da je EU u zaostatku, jer je Srbija sva poglavlja pripremila za otvaranje još prošle godine, što je zaključio i Evropski savet. “Čekali smo na donošenje političke odluke za koju su se, ja mislim, danas stekli uslovi da se ona donese”.

Dačić je najavio da očekuje da to bude brzo, da ne očekuje da se to dogodi sledeće godine, a da je najrealnija opcija da se do kraja godine održi Druga konferencija, pošto je prva održana u januaru prošle godine.

Vučić odlučuje o izborima

Dačić je rekao da u aktuelnoj vladajućih koaliciji nema nikakvih problema, te da vanredni parlamentarni izbori uopšte nisu potrebni, a o tome da li će ih biti ili ne odlučiće premijer Aleksandar Vučić.

Srbija će, prema njegvoim rečima, biti normalna zemlja kada bude imala normalne izborne cikluse, kada izbori budu redovni.

“Nikakvih problema u našoj koaliciji nismo imali, o izborima nismo ni razgovarali”, rekao je Dačić.

On kaže da nema razloga da se on i njegova stranka plaše izbora a da, ukoliko Vučić neće sa njim, to može da mu kaže i sada. “Da bi se dala terapija (lideru DS Bojanu) Pajtiću, (lideru SDS Borisu) Tadiću i ostalima, nije neophodno da zbog toga se svi maltretiramo i da idemo na izbore”, smatra on.

Komentarišući izjave Aleksandra Vulina, Dačić je rekao da se sa liderom Pokreta socijalista poznaje više od 20 godina i da, ako postoje neke razmirice među nama, one svakako, kako je rekao, ne bi trebalo da se rešavaju na ovakav način.

Vulin je ranije rekao da SPS nije više stranka, koja je neophodna kao tas na vagi prilikom formiranja vlade. “Nismo u ovoj vladi zbog toga što smo potrebni, nego zato što je reč o jednom širem konsenzusu, o ciljevima koje želimo da ostvarimo”, naveo je lider SPS-a.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO