Danas: Diskriminacija prilikom izbora tužioca u Novom Pazaru

Državno veće tužilaca u “Službenom glasniku RS” oglasilo je izbor javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Republici Srbiji. Zainteresovani kandidati su podneli prijave, a Državno veće tužilaca je pribavilo podatke i mišljenja o stručnosti, osposobljenosti u radu i dostojnosti kandidata.Sa prijavljenim kandidatima Državno veće tužilaca je obavilo razgovore.

Za izbor višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru prijavljeno je nekoliko kandidata, među njima jedan musliman – Bošnjak, ostali kandidati i kandidatkinje su srpske nacionalnosti. Sada, u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru tužilačku funkciju vrši Srbin, tri zamenika su srpske, a jedan zamenik muslimanske – bošnjačke nacionalnosti.
Prema odredbi iz čl. 82 Zakona o javnom tužilaštvu, prilikom izbora predloženih kandidata zabranjena je diskriminacija po ma kom osnovu. Takođe, shodno istoj odredbi, pri izboru i predlaganju kandidata za izbor javnih tužilaca vodi se računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina.
Ustav RS u čl. 76 zabranjuje svaku diskriminaciju zbog pripadnosti nacionalnoj manjini i pripadnicima nacionalnih manjina jamči ravnopravnost, a čl. 77 Ustava RS propisuje da pripadnici nacionalnih manjina imaju, pod istim uslovima kao ostali građani, pravo da stupaju na javne funkcije. Odredba čl. 77. st. 2 Ustava RS predviđa da, pri zapošljavanju u državnim organima, javnim službama, organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave se vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastupljenosti nacionalnih manjina.
Pri utvrđivanju liste kandidata, za izbor višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, Državno veće tužilaca je zanemarilo pravila i kriterijume iz čl. 82 Zakona o javnom tužilaštvu i čl. 76 i 77 Ustava RS i Vladi predložilo listu kandidata ne pazeći na nacionalni sastav stanovnika i odgovarajuću zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina.
Jer, na području Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru živi oko 85 odsto pripadnika muslimanske i oko 15 odsto pripadnika srpske nacionalnosti. Vlada je Narodnoj skupštini dostavila predlog za izbor višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, kojim je potvrdila diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti koju je započelo Državno veće tužilaca, predlažući kandidate za istu funkciju.
Na ovaj način, Vlada i Državno veće tužilaca su u postupku predlaganja kandidata postupali suprotno navedenim zakonskim propisima i ustavnim odredbama, jer nisu predložili jedinog kandidata pripadnika muslimanske nacionalnosti, iako je ispunjavao sve opšte i posebne uslove za izbor za višeg javnog tužioca. Pritom je taj kandidat, za razliku od predloženih, jedini imao iskustvo u krivičnim postupcima iza stvarne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva i time stručno osposobljen i dostojan ove funkcije.
Nezadovoljstvo neustavnim i nezakonitim postupkom izbora oseća se u gradu. Među zaposlenima u pravosudnim organima u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, inteligencijom i stanovništvom vlada mišljenje da su posebno zatajili ovdašnji političari i narodni poslanici u Narodnoj skupštini, jer je njihovo ignorisanje i minimiziranje problema u dobroj meri omogućilo bezakonje u postupku izbora. Srdačan pozdrav,

Autor ovog teksta je advokat iz Novog Pazara

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO