De Mezijer: Članice koje ne žele izbeglice da se kazne

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Merzijer založio se da se na zemlje članice EU, koje nisu spremne da prime izbeglice, izvrši pritisak preko sredstava iz fondova Unije.

On je nemačkoj televiziji ZDF rekao da je “stanje takvo da se zemlje, koje odbijaju prihvat izbeglica na osnovu pokušaja dogovora o raspodeli, trenutno ne suočavaju sa posledicama”.

“Potrebno nam je da razgovarmao o načinima vršenja pritiska. Radi se često o zemljama koje dobijaju veću pomoć iz fondova EU”, ukazao je De Mezijer.

On je podsetio na predviđanja da bi 800.000 izbeglica moglo tokom ove godine da dođe u Nemačku.

Iako pojedini nemački političari prognoziraju da bi to moglo da bude i do milion izbeglica, ministar je ostao pri svojim predviđanjima.

Tokom jučerašnjeg dana u Nemačku je, vozovima, i pored uvođenja granične kontrole, pristiglo 4.537 tražilaca azila, saopštila je policija i time je broj tražilaca azila koji su ušli u Nemačku vozom od početka meseca povećan na 91.823.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije nisu postigli saglasnost o kvotama za prihvat izbeglica u okviru plana koji je predložio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO