DEPOLITIZACIJA I OSLOBAĐANJE BNVS OD JEDNOPARTIJSKE OKUPACIJE

Lista neovisnih intelektualaca koja će uzeti učešće u izbornoj utakmici na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, a čiji temeljni predizboni slogan će biti, što je navjerovatnije i budući naziv ove liste „Za jedinstvo i pomirenje Bošnjaka Sandžaka“ će nastojati svim snagama da strukturu i budući rad i nastojanja BNVS usmjeri u pravcu depolitizacije, relaksacije, normalizacije i ozdravljenja odnosa između svih vijećnika bez obzira kojoj izbornoj listi pripadali i prekidu kontinuiteta jednopartijske okupacije ovog najvažnijeg nacionalnog i predstavničkog tijela bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.
Naravno, to ne znači, da ukoliko budemo imali nakon izbora većinu vjećnika, u šta ne sumnjamo, da ćemo se nemilosrdno obračunavati sa dosadašnjim rukovodstvom ove najvažnije nacionalne institucije. Nasuprot, želimo sve svoje snage da upotrebimo celishodno i kreativno na dobrobit našeg naroda i otvorimo nove, ljepše i perspektivnije stranice bošnjačke historije i Sandžaka.
Nećemo niti u predizbornoj kampanji niti nakon izbora blatiti lik i djelo dosadašnjeg predsjednika BNVS gospodina Sulejmana Ugljanina. Gospodin Ugljanin je bez sumnje već sada historijska ličnost. Naravno da je mogao još puno toga uraditi i kao političar i kao lider ove institucije čega je i on bez sumnje svjestan, i na šta ćemo tokom predizborne kampanje ukazati, ali vrijeme je da nova lica sa provjerenim i dokazanim intelektualnim i nacionalnim pedigreom, sa neiskorišćenim kapacitetima i neopterećena bilo kakvim balastima koji usporavaju efikasan rad BNVS preuzmu steg ove krucijalne nacionalne ustanove.
Ne želimo niti to, da jednog političkog lidera koji je do sada vodio ovu instituciju zamijeni drugi politički lider koji želi da preuzme ovu instituciju i koristi je i konzumira za svoje dnevno-političke potrebe i obračun sa drugim sandžačkim političarima.
Drugim riječima želimo da odmah ili bar postupno oslobodimo BNVS od potpune dominacije naših političara. Neka oni svoje političke partije i svoje političke obračune vode i dalje u duhu epske krilatice „neka bude borba bez prestanka“, a Bošnjačko nacionalno vijeće oslobode od ovog teškog tereta pod kojim se ova institucija već decenijama povija i lomi kičmu, umjesto da cjekokupnu intelektualnu i kadrovsku snagu upotrebi u borbi za ciljeve od nacionalnog interesa.
Dakle želimo da zaustavimo dosadašnje procese koji djeluje pogubno i razarajuće na ovu instituciju. Nećemo više nikada dozvoliti da BNVS bude samo obični plijen jedne od bošnjačkih političkih partija i produžna ruka njene dnevne politike. Od ovih izbora počinje depolitizacija i prestaje višedecenijska jednopartijska politička okupacija ove instiutcije i njeno preuzimanje od bošnjačkih intelektualaca koji nisu opterećeni političkom isključivošću, već samo žele pomoći svom narodu da lakše da što efikasnije ostvare svoje nacionalne ciljeve i interese.
Svim muslimanima u Republici Srbiji čestitamo bajramske blagdane: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN,
Nosilac liste – Esad Rahić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO