Dizel i dalje najskuplji u Srbiji

694

Upućena inicijativa državi da preispita visinu akciza na auto-gas koji je u Srbiji skuplji za 26 dinara u odnosu na BiH

Kako piše “Politika”, prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji i dalje lagano opadaju, ali su i dalje među najvišim u regionu. Za poslednjih sedam dana prosečna cena litra benzina niža je za oko dinar, a dizela za dva. I pored toga, dizel je među najskupljim u regionu. Skuplje ga od Srbije toči samo Albanija.

Po ceni dizela, Crna Gora (97,6 dinara), u međuvremenu se pridružila tradicionalno najjeftinijim tržištima Makedoniji (76,86 dinara) i BiH (104,2). Čak je, i u Grčkoj (109,8 dinara) prosečna cena dizela pala ispod jednog evra, ali se u Srbiji i dalje toči za 1,037 evrocenti ili (127,69) dinara za litar.

Upitan, otkud da i Grčka sada ima jeftiniji dizel od nas kada je uvek bio skuplji, Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže, da je prethodnih dana bilo pumpi na kojima se dizel mogao točiti jeftinije od benzina. Razlog za pojeftinjenje dizela ispod evra u Grčkoj je posledica pada cene ovog derivata na svetskoj berzi, s tim što ne može istovremeno pad cene da se reflektuje i na ostala tržišta.

144172-gorivo cene

Pojedine naftne kompanije u Srbiji krenule su da jevtinije naplaćuju veće količine kupljenog goriva. Ako se, recimo, natoči 25 litara dobija se popust pet dinara po litru. Realno je očekivati da ove akcije prerastu u redovnu prodaju i da benzin u Srbiji uskoro počne da se toči ispod evra, kaže Mićović.

Bez obzira na to što je prošle nedelje cena barela sirove nafte skočio na 35 dolara, pa opet pao na 30, ne treba očekivati da gorivo u Srbiji poskupi.

U odnosu na presek cena od pre sedam dana cena tečnog naftnog gasa je zanemarljivo niža. Upoređujući s cenama u BiH auto-gas je u Srbiji skuplji za oko 20 evrocenti, pa se preko Drine toči za 0,35 evrocenti ili za 42,7 dinara, a u Srbiji za 0,55, ili za 68,69 dinara.

Na pitanje, zbog čega država ne stimuliše potrošnju ekološkog goriva kakav je auto-gas, jer po svakom kilogramu uzima 51,50 odsto, ili 35,47 dinara od 68,89 dinara koliko košta TNG, Mićović kaže, da je situacija s ovim pogonskim gorivo alarmantna.

– Udruženje ovih dana šalje inicijativu vladi da preispita visinu i odnos državnih zahvatanja u ceni auto-gasa u odnosu na druge derivate. Upravo je ovako velika akciza na tečni naftni gas razlog što je ovaj ekološki derivat u Srbiji duplo skuplji nego u regionu. U BiH je akciza na TNG nula, jer država stimuliše potrošnju autogasa, kaže Mićović.

S ovakvim akcizama na auto-gas gubi i budžet, jer je 30 odsto vozila koji imaju ugrađeni uređaj za TNG prešlo na korišćenje drugog goriva. Ovako gotovo da nemaju računicu da ga toče. Zbog toga deo novca odlazi u susedne zemlje, jer se auto-gas tamo toči znatno jeftinije. Pa umesto da pare ostanu u Srbiji, one završavaju u regionu, što bi država morala da preispita, zaključuje Mićović.

Izvor: Politika.rs