Dodik: BiH bila eksperiment

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da će se BiH kretati ili ka povratku ka izvornom Dejtonskom sporazumu ili ka nezavisnosti Republike Srpske. Srebrenica proglašena za genocid iz političkih razloga.

“Ja nisam onaj koji bi napravio političku avanturu, ali imam nameru da osvestim Srbe da imaju prava”, rekao je Dodik na predavanju povodom 20 godina od sklapanja Dejtonskog sporazuma na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On je kazao da je Dejtonski sporazum danas “značajno urušen” i da bi promene Ustava BiH vodile ka centralizaciji države. Dodik je rekao da je danas teško verovati u održivost Bosne i Hercegovine i dodao da je ona bila “eksperiment”.

Rekao je da BiH ima “najviše boraca” u Islamskoj državi po glavi stanovnika, njih 390.

“Danas sve ono što je napisao Alija Izetbegović u Islamskoj deklaraciji možete da vidite u onom što se zove Islamska država”, rekao je Dodik.

Srebrenica proglašena za genocid iz političkih razloga

Milorad Dodik je kazao da je zločin u Srebrenici proglašen za genocid iz političkih razloga i da bi njegov odlazak u taj grad legitimizovao takvu ocenu.

“Ne mogu da prihvatim i legitimišem takvo stanovište”, rekao je Dodik novinarima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Dodik je doneo da smatra da treba osnovati međunarodnu komisiju čiji bi cilj bio da utvrdi šta se desilo u Srebrenici 1995. godine, kako bi taj grad mogao da postane mesto pomirenja Srba i Bošnjaka.

Po njegovim rečima, manipulisalo se s brojem ubijenih u Srebrenici 1995. godine.

Spekulacije da postoji pritisak na Srbiju

Dodik je nazvao medijskim spekulacijama navode da postoji pritisak na Srbiju da se distancira od Republike Srpske.

“Nikada nisam osetio distanciranje”, rekao je Dodik novinarima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Dodik je dodao da ima intenzivne kontakte s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Beogradski mediji javili su danas da će nemačka kancelarka Angela Merkel, prilikom predstojeće posete Srbiji, od Beograda tražiti da prihvati prijem Kosova u Ujedinjene nacije ali i da se distancira od Republike Srpske i tako omogući ustavno redefinisanje BiH koja bi išla ka smanjivanju nadležnosti srpskog entiteta.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO