Dodik u Srebrenici negirao Genocid

Opet negirao genocid, te dodao kako je bilo mnogo donacija, ali se ulagalo samo u bošnjačka naselja.
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u posjeti je Srebrenici.

U sali Doma kulture u Srebrenici kao razloge iznenadne posjete ovom gradu naveo je “pripreme za lokalne izbore i promociju kandidata koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, te zbog aktuelne političke situacije u RS-u i Srebrenici, javlja iz Srebrenice reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

“Na ovom prostoru treba poštovati tragedije svih naroda, a ne favorizovati samo jedne”, kazao je Dodik.

Ponovio je kako u Srebrenici nije bio genocid, te dodao kako je „bilo mnogo donacija, ali se ulagalo samo u bošnjačka naselja.“

Referendum za izdvajanje

Ova posjeta dolazi dva dana nakon što su vlasti Srebrenice najavile sastanak o inicijativi za referendum o izdvajanju tog gradića iz Republike Srpske, a kao odgovor na odluku Narodne skupštine RS-a o provođenju referenduma o Danu RS-a.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je izjavio kako će se naredne sedmice održati sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu.

O toj inicijativi, koju je predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, raspravljat će se na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica.

Izvor. Al jazzera i agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO