Đorđević o Litvaniji, prošlosti i sadašnjosti

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević s velikim poštovanjem govorio je o Litvaniji i litvanskoj košarci pred polufinalni meč dve ekipe na Evrobasketu.

Đorđević ima priliku da postane tek drugi čovek koji je uspeo da osvoji Evropsko prvenstvo kao trener i kao igrač. Pre njega to je pošlo za rukom samo Panajotisu Janakisu.

Svi, a posebno Litvanci, pamte Đorđevićevu partiju u finalu EP 1995. u Atini, kad je Jugoslavila osvojila zlato, a „Sale nacionale“ ubacio 41 poen, šutiravši trojke 9/12.

Ipak, on o tome ne želi previše da govori 20 godina kasnije.

„Litvanija je poseban protivnik za svakoga. Sećam se te utakmice, ali to je prošlost. To je detalj iz evropske košarkaške istorije na koji sam ponosan, na koji bi svi trebalo da budu ponosni, zbog toga što mislim da je taj tim Litvanije jedan od najboljih timova te zemlje u istoriji. Naša pobeda je vredela više zbog toga, igrali smo protiv Sabonisa, Kurtinaitisa, Marčuljonisa , Karnišovasa, Stombergasa i drugih momaka, to je bilo nešto posebno.“

Ali mesto na pobedničkom postolju nije sve za srspkog selektora. Njegov glavni cilj je da svojim igračima pokaže za šta su sposobni, pomogne da prepoznaju svoj talenat i steknu samopouzdanje.

„Moj najveći cilj prošle godine bio je da ih ubedim da su ono što jesu. Možda nisu verovali su sebe, a sada smo u tome uspeli. Učinili smo da veruju, to su dokazali na terenu i sada su drugačiji u glavama, imaju drugačiji mentalitet. Mi smo sada psihološki jak tim, igramo zajedno, živimo zajedno, zajedno osećamo svaku utakmicu, svako takmičenje i to je naša snaga. Tako će biti sve dok sam ja selektor i dok radim sa ovim momcima, zbog toga što verujem u zajedništvo.“

Duh i vera doveli su Srbiju do još jednog uspeha i novog susreta Đorđevića i Livanije. Imena su se promenila, ali poštovanje prema košarkaškoj kulturi Litvanije je isto za srskog selektora.

„Od svoje samostalnosti nisu propustili Olimpijske igre i to je važan detalj. Zaslužuju veliko poštovanje od svih, uvek su na podijumu, uvek osvajaju medalje, imaju kontinuitet i to je njihvoa najveća snaga. Znaju kako da ostvare svoje ciljeve. Imaju svoju školi košarke i prepoznatljiv stil i ja to veoma cenim”, istakao je Đorđević.

Utakmica između Srbije i Litvanije igra se od 21 sat u Lilu.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO