Dosadašnje investicije iz UAE 36,5 miliona evra

Kompanija Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mogla bi da počne da radi u Srbiji ove godine, a njen kapital će biti 300 miliona dolara, najavio je Ministar privrede Željko Sertić.

On je na Poslovnom forumu Srbija–UAE, održanom u ponedeljak, rekao da Srbija čini sve da poslovni ambijent bude bolji i da se unapredi saradnja s tom zemljom. Međutim, od dosad najavljivanih investicija iz Emirata nema mnogo konkretnih rezultata.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna direktna ulaganja Emirata u Srbiju od 2005. iznose 36,5 miliona evra, što je samo delić onog što je najavljivano. Er Srbija je dosad najvidljivija investicija iz te države. Takođe, dosad je objavljeno i da je Srbija od Emirata pozajmila milijardu i 100 miliona dolara, deo za pomoć budžetu, a deo za poljoprivredne projekte. Na ostale se još čeka.

Iščekivani investicioni bum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata utemeljen je na međudržavnom sporazumu prema kom firme iz te zemlje ne moraju da idu na javne nabavke ili tedere.

Međutim, i pored ovakvih povlašćenih uslova izostale su najavljivane velike investicije. Govorilo se o velikim ulaganjima Al Dahre i Al Ravafeda u poljoprivredu, Mubadale u fabrike čipova, izgradnji turističkog kompleksa na Kopaoniku.

Najavljivane su i milijarde ulaganja u Beograd na vodi. Neke firme su, istini za volju, prisutne u Srbiji, ali s daleko manjim obimom investicija nego što je najavljeno.

“Ako potencijalnim partnerima iz jedne zemlje date neke privilegije onda će naravno i ovi iz drugih zemalja s kojima hoćete da sarađujete tražiti nešto slično”, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ističe da su kompanije iz arapskog sveta veoma aktivni investitori, ali i da zahtevaju privlačan poslovni ambijent, kakav ne postoji u Srbiji: “Da je to taj ambijent onda bi već prvi susreti sa Abu Dabijem rezultirali onim tempom i onim ciframa koje su se spominjale pre dve tri godine, tada se to na milijarde brojalo”, kaže on.

U Vladi, s druge strane, ocenjuju ambijent mnogo pozitivnije: „Pogotovo nam je važno da svi investotori iz sveta imaju interes ovde. Imaće interes ukoliko budemo korektni, ukoliko buidemo radili na najsavremenijim poslovnim principima, a sve što smo uradili govor da Srbija ne samo da ima potencijal, nego to i radi”, kaže ministar privrede Željko Sertić.

Privrednici iz Emirata ovih dana će posetiti Sajam poljoprivrede u Novom Sadu na kojem izlaže kompanija Al Dahra, a planirano je da posete i još nekoliko gradova u Srbiji, Niš, Pirot i Novi Pazar, gde će obići i jedan broj kompanija.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO