Država duguje 300 miliona evra radnicima likvidiranih firmi

1489

Gotovo 100.000 radnika u Srbiji, koji su ostali bez posla likvidiranjem društvenih preduzeća u poslednjih 15 godina, traže od države da im isplati ukupno 300 miliona evra za sve neisplaćene zarade, piše Danas.

Pojedini od njih su se za svoja prava borili i izborili i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Sud u Stazburu je naložio državi Srbiji da radnike isplati, ali ni četiri godine otkad je prvi put Vlada donela uredbu kojom se radnici pozivaju da dostave dokumentaciju, ništa se nije desilo.

U međuvremenu, svaki od premijera, počevši od Mirka Cvetkovića, preko Ivice Dačića i sada Aleksandra Vučića, doneo je po neku uredbu i formirao po neku radnu grupu. Ali, na tome se završavalo.

Od 2000. veliki broj preduzeća je otišao u stečaj, a radnici su ostali bez posla i bez dinara. Dok je premijer bio Cvetković, Vlada je donela uredbu kojom se svi pozivaju da dostave dokumentaciju o dugovanjima Agenciji za privatizaciju koja je to trebalo da prosledi tada Ministarstvu ekonomije.

Postavljen je i rok za to, kraj decembra 2011. godine, posle čega je trabalo da se predloži propis na koji način bi se izmirile sve te obaveze, kaže za Danas jedan od radnika, Momčilo Vukosav, predsednik Udruženja “Tranzicija”, koje je formirano u Apatinu u martu ove godine, kako bi se oštećeni radnici ujedinili i zajednički nastupili u borbi za svoja prava.

izvor: N1