DVOBOJ HRVATA U EL CLÁSICU Rakitić čuva leđa Messiju, Modrić će napasti Iniestu

Proljetni ‘el clásico’, deset kola prije kraja prvenstva u nedjelju u 21 sat na Nou Campu , s mogućom ‘remontadom’, preokretom na vrhu ljestvice Primere na kojoj vodeća Barcelona bježi samo bod prvome pratitelju Real Madridu, najbolji je mogući uvod u dva odlučujuća mjeseca sezone u kojima će se dijeliti trofeji. Puno je primjera kako izravni sudari najvećih rivala nisu bili presudni za osvajanja lige, no pobjegnu li Katalonci na +4, unatoč težem rasporedu do kraja, nametnut će Kraljevskome klubu psihološki pritisak pod kojim bi mogao još više zaostati.

Kohezija u Realu

No, trenutno je u Madridu, u kojem se kohezija svlačionice popravlja i roštiljadama, situacija takva da se priziva ‘duh Mün-chena’, poziva na prošlogodišnji primjer kad je momčad Carla Ancelottija ispraćena na uzvrat s Bayernom kao u krematorij, a vratila se s jednom od najvatrenijih pobjeda ikad (4-0).

Vodeći španjolski mediji, madridska Marca i AS te katalonski Mundo Deportivo i Sport, derbi najavljuju ponajviše kroz napadački arsenal, popularni MSN protiv BBC-ja. Ovosezonski učinak Messija, Suareza i Neymara, iako se Urugvajac zbog kazne uključio tek u trećem mjesecu sezone, bolji je od Baleova, Benzemina iCristianova: 82-77 u golovima ukupno, i to u 14 utakmica manje (103-117).

U Primeri je omjer 56-55. Lionel Messi, pak, vodi protiv Cristiana Ronalda 43-41 u golovima (u prvenstvu 32-30). U asistencijama je 36-32 (Messi – Ronaldo 21-13), a u osvojenim loptama 171-127. Potonja statistika je baš zanimljiva: najviše lopti od Barçina napadačkog trojca oduzeo je Leo Messi, 74, nasuprot samo 25 Cristiana, dok se najviše od Realovih napadača ‘nakrao’ Benzema, 56.

Početne postave se znaju, treneri će se odlučiti samo za zdrave i najspremnije, pa unatoč njegovoj velikoj želji Busquets neće započeti derbi jer mora biti fit za PSG i ‘pivot’ ostaje Mascherano, a stoper Mathieu. Bit će to i prvi ‘el clásico’ s dvojicom hrvatskih reprezentativaca od prve minute, i to na istim položajima u svojim momčadima: desni vezni u 4-3-3 Luisa Enriquea bit će Ivan Rakitić, a kod Carla Ancelottija Luka Modrić, koji je testove protiv Schalkea (33 minute) i Levantea (77) položio iznad očekivanja.

Čuva leđa Messiju

‘Raketi’ će izravni suparnik biti vižljasti dribler Isco, ‘Lukiti’, pak, Iniesta. Najavljuje se veliki dvoboj Kroosa i Messija na sredini terena, Nijemac je drugi najbolji oduzimač lopti u Primeri, no kod Ancelottija ima i najveću minutažu od igrača u polju.

Glede taktike, Messi će započeti kao desno krilo, ali imat će slobodu za pravljenje viška bilo gdje u sredini, time će i Rakitićeva odgovornost biti velika da krpa rupe nastale Argentinčevim dislociranjem kad se izgubi lopta. Luka će, pak, prekoInieste imati prigodu možda čak i više otići u napad, ali to će ovisiti o težištu igre, tko će se kome nametnuti na terenu. Bale će se u fazi obrane povlačiti dublje i tvoriti 4-4-2 kao ispomoć Modriću i Carvajalu

Katalonski mediji ističu da su za razliku od Madrida jesenas Rakitić i Suarez adaptirani na Barceloninu igru: Hrvat se profilirao kao najučinkovitiji vezist ‘blaugrane’, a Urugvajac se izborio za svoju najdražu ulogu srednje špice nauštrb Messija; u 2014. je zabijao svakih 606, a u 2015. svake 133 minute…

Stižu novi rekordi

‘Kralj nogometa’ Pelé je kazao da bi u njegovo doba radije u momčadi imao Messija i to stoga jer ‘može igrati na više položaja’ od Cristiana Ronalda ‘koji je samo napadač’. Ronaldu nedostaje jedan pogodak da u ‘el clásicima’ sustigne Raúla (15), Messi je prvi sa 21 golom, no glede Nou Campa, Leo ima samo pogodak više od Cristiana (9-8), i to u četiri nastupa više (14-10).ƒ

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO