EBRD zanteresovan za privatizaciju Aerodroma i Telekoma

1586

Evropska banka za obnovu i razvoj od nove Vlade Srbije očekuje istrajnost u sprovođenju reformi kako bi se poboljšali uslovi za ulaganja i privukli investitori, rekao je šef kancelarije te banke u Srbiji Danijel Berg.

On je za RTS izjavio i da oni blisko sarađuju sa Vladom i da je najvažnije da se nastavi sa evropskim integracijama i ispunjavanjem reformskih programa MMF-a.

EBRD planira da i ove godine u region zapadnog Balkana uloži više od milijardu evra, od čega je Srbiji namenila trećinu. Osim za mala i srednja preduzeća, EBRD pokazuje interesovanje i za privatizaciju velikih sistema, poput Aerodroma i Telekoma.

Berg je rekao da EBRD s Vladom sarađuje u domenu upravljanja, reforme državne uprave i javnih preduzeća i podsetio da je prošle godine potpisana “Inicijativa upravljanja investicionom klimom”.

“Vlada ima pred sobom teške odluke u domenu privatizacije i kako bi klima za investicije bila atraktivnija. Mnogo je posla i Vlada bi odmah trebalo da počne da radi”, rekao je Berg.

Govoreći o privatizaciji Aerodroma i Telekoma, Berg je rekao da je EBRD u kontaktu sa Vladom.

“Mislim da su to samo dva od mogućih projekata na kojima možemo da radimo. Imamo i neke velike strane investicije i nadamo se da će odlučiti da dođu u Srbiju”, rekao je Berg.

U EBRD, kako je istakao, misle da će ekonomski rast u Srbiji biti oko dva odsto i možda nešto malo veći iduće godine.

Berg je poručio da je za ekonomski rast bitno sprovesti reforme, ali i privući male i velike investicije.