EK: Srbija se obavezala da primi 3.000 izbeglica

Četiri od 11 zemalja duž zapadnobalkanskog migrantskog puta obavezale su se da će primiti ukupno 12.000 izbeglica, a četvrtina od tog broja biće smeštena u Srbiju, saopštila je portparolka Evropske komisije Nataša Berto.

Berto je rekla da su obećanja za prijem migranata dali predstavnici Srbije, Slovenije, Austrije i Hrvatske na jučerašnjoj video-konferenciji o sprovođenju plana od 17 tačaka koji je usvojen na samitu o migrantskoj krizi prošle nedelje.

Portparolka EK kaže da se Srbija obavezala da će prihvatiti 3.000, Austrija 4.000, a Hrvatska i Slovenija po 2.000 migranata, koji će biti raspoređene u prihvatnim centrima gde će dobiti sklonište, hranu i medicinsku negu.

Upitana da li je Komisija zadovoljna ovim rezultatom, s obzirom da prema planu koji je sastavio predsednik EK Žan Klod Junker u zemlje duž zapadnobalkanske rute treba da bude smešteno ukupno 50.000 ljudi, a da sedam zemalja nije saopštilo koliko migranata može da primi, Berto je dala optimističan odgovor.

“Plan je da se 50.000 smesti do kraja godine, a za tri dana smo već rešili smeštaj za 12.000”, rekla je ona.

Sa druge strane, Junkerov portparol Margaritis Shinas je na istoj konferenciji za novinare rekao da u Briselu “nisu sasvim zadovoljni” odzivom.

“Upravo zato smo objavili ove cifre, da bi javnost videla ko se na šta obavezao”, rekao je on.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO