Ekonomist: Arapi u BIH dolaze zbog profita a ne zato što vole BIH

Prije dvije decenije je u Bosnu i Hercegovinu došao manji val Arapa s namjerom da se bore na strani muslimana u ratu. Danas u ovu zemlju dolazi drugi val Arapa, ovaj put kako bi skijali, išli u saune i pravili kuće. Godine 2010, u Sarajevu je bilo registrovano 1.000 turista iz šest arapskih zemalja. U prvih deset mjeseci 2015. godine, preko 19.000 je došlo samo iz Kuvajta i Saudijske Arabije. Ulaganje Arapa u ovu zemlju i kupovina nekretnina izuzetno su porasli u posljednjih nekoliko godina. Za zemlju koja je ogrezla u birokratiju i politički zastoj, ove nove investicije pružaju svijetu tačku, piše Economist.com. 
Termalna rivijera na Ilidži, predgrađu Sarajeva privlači ljude još od Rimskog carstva, a nakon rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine, ovo područje je bilo uništeno i beživotno. Ipak, u posljednje tri godine, ono je doživjelo svojevrsnu renesansu. Najprije su došli Libijci, zatim i ostali Arapi. Danas je ovo područje izuzetno privlačno za kupovinu nekretnina, gradnju stambenih jedinica, hotela, restorana itd. 
U kafiću Hotela Hollywood na Ilidži, u kojem su NATO snage uhvatile dva navodna člana Al Kaide nakon terorističkog napada koji se dogodio 11. septembra 2001. godine u Sjedinjenim Američkim Državama), Ayyad Salim Al-Ayyad, agent nekretninama iz Kuvajta kaže kako posao ide odlično. 
Još jedan trgovac nekretninama poprijeko gleda Bosanku koja želi kupiti stan u Hadžićima. “Ovo nije mjesto za tebe”, objašnjava agent, “izgradila ga je firma iz Saudijske Arabije za Arape .” 
Na brdu iznad Sarajeva se nalaze Poljine koje je napravila saudijska Al-Shiddi grupa, a stanovi u ovom kompleksu su namijenjeni Arapima i bogatim Bosancima, piše Economist. Al-Shiddi grupa je napravila i Sarajevo City Centar, veliki trgovački centar u srcu grada 2014. godine. Tokom ljeta, centar je pun arapskih familija, od kojih mnoge za vrijeme svoje posjete BiH borave u hotelu Bristol u kojem nema alkohola. 
Ovaj će pak projekat zasjeniti onaj u blizini Trnova: Buroj, biznismen iz Dubaija, planira izgraditi najmanje 3.000 vila, stanova, bolnicu i sportsku dvoranu. Vrijednost ove investicije je oko 2.5 milijardi eura. 
“Arapski turisti se u BiH osjećaju kao kod kuće”, kaže jedan agent za nekretnine. 
Sarajevo je većinski muslimanski grad s arhitekturom osmanskog carstva, gdje je lako pronaći halal meso, a u blizini se uvijek može pronaći džamija. 
Bosansko je tržište primamljivo za arapske kupce srednje klase koji se žele maknuti sa Bliskog istoka, ali si ne mogu priuštiti London ili Ženevu. U Bosni vila sa tri spavaće sobe može biti vaša za 200.000 eura. Budući da bh. zakon zahtijeva od stranaca da nekretnine kupuju preko lokalnih kompanija, teško je doći do tačnih podataka, ali agenti za nekretnine potvrđuju kako je tržište u usponu, piše Economist. 
Bosanci su ovime istovremeno i oduševljeni i uznemireni. Investicije su dobrodošle, ali se građani plaše kako bi im Arapi mogli sa sobom donijeti rigoroznije interpretacije islama, kao što su to arapske humanitarne organizacije radile u proteklih 20 godina. 
Al-Jazeera Balkans, TV kuća iz Katara djeluje u Sarajevu od 2011. godine i takmiči se sa ruskim, zapadnim i turskim TV kućama, a uskoro se planira otvoriti “prijateljski fond” katarske vlade za male biznise za Bosance. 
Čak je i FIPA, agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, misteriozno tiha u vezi arapskih projekata. Zemlje zaljeva nisu ni među top 12 investitora u Bosni i Hercegovini, navodi ova agencija. Ovo može biti iz razloga jer se arapske investicije ostvaruju kroz kompanije drugih zemalja, piše Economist. 
Arapi nemaju nikakvu posebnu vezu sa BiH i investiraju u ovu zemlju samo zato što tako mogu ostvariti profit, a ne zato što vole Bosnu. Neko bi se zapitao da li bi investitori pokazali manjak interesa za Bosnu kad bi bili Evropljani, navodi se na kraju teksta koji je objavio britanski sedmičnik Economist.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO