Erdogan u pismu papi: Treba zaustaviti dalja kršenja humanitarnog prava u Gazis

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u pismu upućenom poglavaru Rimokatoličke crkve i Vatikana papi Franji naveo da čovečanstvo više ne bi trebalo sa dozvoli kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

Iz Direkcije za komunikacije Predsedništva Turske saopštili su da je Erdogan poslao papi pismo o Palestini, javlja agencija Anadolija.

Pismo je papi uručio turski šef Uprave za verske poslove Ali Erbas tokom posete Vatikanu, a Erdogan je u pismu izrazio zadovoljstvo postepenim ubrzavanjem odnosa između Turske i Vatikana.

Anadolija prenosi da je Erdogan naveo da Turska, uz moto humanitarne diplomatije, podržava teritorijalni integritet Ukrajine od 2014. godine, kada je došlo do ilegalne aneksije Krima, te da je bila i nastavlja da bude na čelu odbrane prava na život i pravednu borbu nedužnih palestinskih civila.

Ističući da je Turska postala druga zemlja koja pruža najveću pomoć Gazi sa skoro 45 hiljada tona humanitarnih zaliha poslatnih od 7. oktobra prošle godine, Erdogan je rekao da u njegovoj zemlji nastavlja lečenje 429 pacijenata i povređenih iz Gaze, uključujući hrišćane, u pratnji sa još 450 osoba.

“Čovečanstvo više ne bi trebalo da dozvoli kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi. Trebalo bi podići glas protiv namernog bombardovanja bolnica, škola, džamija i crkava, koje se ne smeju dirati čak ni u ratu. Nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku bez pravednog rešenja palestinsko-izraelskog pitanja. Neophodno je da nezavisna, suverena i geografski integrisana palestinska država nastane unutar granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i da zauzme svoje mesto u globalnom sistemu kao ravnopravan član međunarodne zajednice“, naveo je Erdogan u pismu Papi.

Erdogan je takođe ukazao i na nedavne tendencije koje ugrožavaju međudruštveni mir i stabilnost, kao što su antiislamizam, rasizam i ksenofobija koji se šire svetom.

“Našem svetu je potrebna inkluzivna i racionalna politika, kao i akteri koji mogu da uspostave dijalog sa svim stranama u svim okolnostima. Potrebno nam je to više nego ikada ranije u istoriji. U okviru ovog razumevanja, odlučni smo da dalje razvijamo naš dijalog i saradnju sa Vatikanom u cilju širenja kulture miroljubive koegzistencije i međusobnog razumevanja, zasnovane na našim zajedničkim ljudskim vrednostima i našem cilju da služimo svetskom miru“, poručio je Erdogan.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO