Festival turske tradicije i kulture u avgustu u Novom Pazaru

Novi Pazar – Poštovaoci turske kulture i tradicije u našem gradu i regionu imaće prilike da 25. i 26. avgusta uživaju u program festivala čiji je organizator turski grad Kodžaeli, opština Kartepe, a uz podršku grada Novog Pazara. Na festivalu će biti predstavljen kulturološki put Turske od doba Osmanlija do danas. Zbog povezanosti i sličnosti dveju kultura i tradicija, delimično će na festivalu biti prezentovana i posebnost Bošnjaka Sandžaka. Upravo jeiz ovog razloga za mesto održavanja manifestacije odabran Novi Pazar.

“Velika je čast da baš naš grad bude domaćin imajući u vidu da se festival na Balkanu održava po prvi put. Sem zemlje organizatora ugostićemo i predstavnike zemalja regiona, te je razmena iskustava i šansa da posetioci festivala saznaju nešto novo o drugoj kulturi i tradiciji višestruka”, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je povodom konkretizacije dogovora o održavanju manifestacije ugostio zamenika predsednika turske opštine Kartepe, Abdulaha Jilmaza.

“Festival ima jedinstvenu koncepciju i bavi se istorijski raznolikim, živopisnim razdobljem u istoriji Turske. Mnogo toga će biti prikazano, a izmedju ostalog posetioci će moći da uživaju u folklornom predstavljanju mladih Turske, ali i drugih zemalja iz vašeg okruženja, sa kojima poput Bosne, takođe imamo puno toga zajedničkog”, kazao je Jilmaz.

Manifestacija zakazana za kraj avgusta će zbog svoje programske koncepcije sigurno privući pažnju javnosti, a mogla bi, imajući u vidu povezanost područja Turske i Sandžaka, te bogatstvo dveju kultura, da preraste u tradiciju. 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO