Gasa ima i biće jeftiniji za devet odsto

Cena gasa u Srbiji u četvrtom kvartalu ove godine biće niža za oko devet odsto, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i poručio da Srbija ima dovoljno gasa za zimu.

Srbija ima apsolutno sigurno snabdevanje gasom za nastupajuću grejnu sezonu, a u skladište Banatski dvor je puno, rekao je Antić novinarima posle sastanka sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem.

Antić je poručio da Srbija ima jasno definisane ugovore sa Rusijom o snabdevanju gasom. Dodao je da građani, privreda i daljinski sistemi grejanja nemaju razloga za brigu što se tiče snabdevenosti gasom pred nastupajuću zimu.

Srbija je čvrsta u odluci da obezbedi nove izvore i nove rute snabdevanja gasom u skladu s novom energetskom doktrinom u Evropi, a deo te politike je izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske, izjavio je Aleksandar Antić.

On je rekao da je podrška SAD za gasnu interkonekciju sa Bugarskom bitna zbog pozitivnog uticaja na EU, da se u većoj meri uključi u finansiranje tog projekta. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete SAD rekao da Srbija radi na diversifikaciji izvora gasa.

“Srbija još nema ozbiljnu alternativu ruskom gasu, ali očekujemo da će izgradnjom velikih gasnih projekata, pre svega, gasovoda Tap i Tanap i terminala za tečni gas (LNG) u Grčkoj, Srbija sa bugarske stane imati opciju da obezbedi dodatne količine gasa”, rekao je Antić.

On je istakao da interkonekcija između Srbije i Bugarske nije deo projekata povezivanja na ruski gas, već mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana i drugih delova sveta.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO