Grčka zatvorila granicu prema Makedoniji, 10 uhapšenih

Grčka policija rano jutros zatvorila je severnu granicu prema Makedoniji i ne dozvoljava pristup u zoni od pet kilometara.

Tokom akcije raščišćavanja migranata iz međugraničnog područja na pet kilometara od granice zaustavljene su i novinarske ekipe, a makedonski portal Plus info javlja, bez navođena izvora, da su uhapšena dva strana novinara.

Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da za vreme akcije, čiji je cilj razmeštanje ekonomskih migranata sa granice sa Makedonijom, neće biti propuštane ni izbeglice iz Sirije, Avganistana i Iraka. Kako prenose mediji, u akciji ušestvuje oko 200 policajaca iz svih većih gradova u severnoj Grčkoj, sa opremom za razbijanje demonstracija.

Prema navodima medija, oko 1.200 ekonomskih migranata, koji se danima nalaze u međugraničnom prostoru, biće prebačeni u Atinu. Ti migranti će u Atini biti smešteni u centre za migrante a potom poslati u zemlje porekla.

Migranti uglavnom iz Pakistana, Maroka i Irana bili su blokirani na granici nakon što su vlasti u Makedoniji počele da “filtriraju” migrante i propuštaju samo one iz zemalja koje su zahvaćene ratom. Akcija grčke policije je pokrenuta kao bi se pripremio teren za dolazak jedinica evropske agencije za zaštitu granica Fronteks koje bi trebalo da stignu naredne sedmice na granicu Grčke sa Makedonijom.

Privedeno najmanje 10 migranata

Najmanje 10 migranata privedeno je danas tokom akcije grčke policije na raščišćavanju medjugraničnog prostora sa Makedonijom, prenose makedonski mediji.

Privedeni različitih nacionalnosti, odvedeni su u policijsku stanicu u pograničnom mestu Idomeni, a jedan iranski državljanin koji je, kako prenose mediji, “navodno bio izboden” prebačen je u bolnicu u Kukušu.

Više od 1.000 ekonomskih migranata danima je kod mesta Idomeni blokiralo železničku prugu izmedju Grčke i Makedonije, jer im nije dozvoljen ulazak u Makedoniju.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO