GULEN NE MIRUJE! Preko američke girme kupuje svoje institucije u BIH

Obrazovne institucije Bosna Sema preuzeće američki US Global Invest LLC, saopšteno je juče. Ova institucija, koja u BiH ima ukupno 15 predškolaskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola i fakulteta, u bh. javnosti se dovodi u vezu sa Fetullahom Gulenom, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije je izručenje zatražila Turska.
 

Inače, pod kontrolom Fetullaha Gulena je organizacija FETO, a koja je proglašena terorističkom.
U saopštenju o prodaji Bosna Seme, osim naziva novog vlasnika, nisu date nikakve druge informacije. Poznato je samo da je kompaniju koja će kupiti Bosna Sema obrazovne institucije, a što se može pronaći na različitim internetskim stranicama, zastupao Samuel Henry, profesor na Portland State University-u (SAD). On se dovodi u vezu s Hizmetom, kako se već dugo naziva Gulenov pokret. 
U američkim registrima poslovnih subjekata nema dostupnih podataka o internet stranici kompanije US Global Invest LLC, sjedištu, vlasnicima, kao ni bilo kakav trag da se bavi obrazovanjem i edukacijom, niti da uopšte postoji.
Međutim, iz navoda u biografiji profesora koji je finalizirao pregovore o kupovini Bosna Seme može se zaključiti da je prilično blizak sa pokretom Hizmet i gulenovskim organizacijama u SAD-u. Iako se u njegovoj biografiji na službenoj web stranici Portland State University-a šturo spominje da učestvuje u profesionalnim aktivnostima u Turskoj, na web stranici gulenovskog Pacific Instituta nalazi se opširan tekst o njegovom putovanju u Tajland gdje je posjetio gulenovske škole.
Henry u tom članku, pored ostalog, konstatuje da putovanja sa Hizmetom postaju “avenija za našu transformaciju, jer postajemo bolji nego što smo bili”. Takoše, Henry je aktivan i u aktivnostima Pacifica Instituta. Bio je i moderator panel-diskusije koju je organizovao ovaj institut u Portlandu. Inače, na ovoj diskusiji jedna od poruka bila je da su “učenja Fetullaha Gulena dobar metod za borbu protiv ekstremizma”.  
(Vijesti.ba / Faktor)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO