Historijska sarajevska mevlevihana ponovo otvara vrata posjetiocima

historijska-sarajevska-mevlevihana-ponovo-otvara-vrata-posjetiocima

Ponovo je sagrađena mevlevijska tekija u Sarajevu, koja se sada nalazi 50 metara udaljeno od mezara prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Mevlevijska tekija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu, koja je izgrađena 1463. godine i nastradala  u “kulturocidu” u Jugoslaviji 1950-tih godina, uskoro će ponovo građanima otvoriti svoja vrata.

Sarajevska mevlevihana, koju su ponovo sagradile Općina Selcuklu iz turskog grada Konya i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), prije 550 godina nalazila se na Bembaši, pokraj rijeke Miljacke.

Mevlevihana se sada nalazi odmah ispod Žute tabije, na brdu iznad mezara prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.

Direktor TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc je kazao da su pobratimski odnosi  Općine Selcuklu iz Konye i Stari Grad ponovo oživjeli ovu historijsku građevinu.

“Konya je u jednom smislu utemeljena na duhovnom naslijeđu Mevlane. Ovo su nevidljive obrazovne veze koje spajaju Anadoliju i Balkan. Nastojimo da očuvamo te veze koje nas povezuju sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima”, pojasnio je Oruc.

Uz učešće građana, sarajevska mevlevihana biće zvanično otvorena 8. maja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO