HTC 10 je stigao!

HTC 10 je stigao! Trinaest meseci nakon modela M9, na tržište stiže nova perjanica u ponudi kompanije HTC. Proizvođač kaže da broj 10 označava perfekciju, označava savršenstvo, da broj 10 nije potrebno posebno objašnjavati – da on sve sam govori.

Tajvanski proizvođač je sa modelom HTC 10 pokušao da usliši sve želje, zahteve i sugestije korisnika, novinara, partnera; da ispravi nedostatke i telefon napravi po ukusu publike. Da li je u tome uspeo, odlučiće niko drugi do kupci. HTC 10 reklo bi se, kombinuje dizajn prethodnika i modela A9 za koji su mnogi konstatovali da neodoljivo liči na iPhone. Naravno, telefon je u potpunosti izrađen od metala a karakteriše ga mat završna obrada u kombinaciji sa sjajno obrađenim ivicama. Ono što smo mi mogli da zaključimo tokom jednočasovnog druženja sa ovim telefonom je da su nam se srebrna i zlatna varijanta mnogo više dopale od sive, Titanium grey verzije jer su završna obrada i dizajnerska ideja mnogo bolje dočarani na modelima u ovim bojama.

Ono što je karakteristično za dizajn jeste nazubljeni power taster telefona, koji će vas upozoriti da to nije taster za pojačavanje zvuka, niti taster pomoću koga ćete slikati kamerom. HTC je na zahtev publike takođe odlučio da gornji i donji deo telefona, metalni deo kućišta iznad i ispod ekrana učini simetričnim, vrati kapacitivne tastere i čak, ukloni logo kompanije koji sada možemo videti isključivo na poleđini telefona. Srednji, veliki taster je takođe kapacitivnog tipa, ne donosi uobičajeni “klik” i u njemu je smešten fingerprint senzor.

Što se hardverskih specifikacija tiče, sve smo već znali na osnovu ranijih informacija: Snapdragon 820, 4GB RAM-a i 32 GB interne meorije, sa mogućnošću proširenja SD karticom. Trenutno maksimalna konfiguracija u mobilnom svetu, poput vodečih konkurentskih modela u vidu Samsung Galaxy S7, odnosno LG G5 telefona.

htc_10_2_resize

Ultrapixel kamera je “došla glave” prethodnim modelima M serije: ultrapixel kamera je sada opet tu, ali sa oznakom 2.0 i 12 MP! Aperture size je smanjen na f1.8, veličina piksela je 1.55 mikrometara, sa čak 136% više svetline u odnosu na model M9. Tu je i optička stabilizacija, laserski autofokus i čak tri puta brže fokusiranje u odnosu na model M9. HTC tvrdi da je napravio fantastičnu kameru a sajt DXO ga je ocenio ocenom 88, što je rezultat ekvivalentan onom koji je na testu dobio Samsung Galaxy S7, dakle najviši do sada na mobilnim telefonima!

DXO: HTC 10 camera overview

HTC je poveo računa i o selfi kameri napravivši prvu selfi kameru na svetu koja ima OIS mogućnosti (optical image stabilization). Takođe, u trenutku “okidanja” selfija, ekran telefona dostiže punu svetlinu čime se simulira blic i kada je u pitanju selfi kamera. I ovde je u pitanju ultrapiksel kamera sa 5MP

HTC 10 sadrži bateriju od 3000 mAh a inženjeri ove kompanije su se potrudili da iz nje izvuku maksimum: zahvaljujući power management mogućnostima Snapdragon 820 čipseta, proizvođač tvrdi da će baterija izdržati ceo dan, čak i kada su u pitanju najzahtevniji korisnici. Rukovodili su se prema scenariju poslovnog korisnika koji ustaje u 4 ujutru da bi stigao na jutarnji let, te da baterija mora da izdrži do 22 časa – HTC tvrdi da HTC 10 telefon to može!

Iako korisnicima na osnovu procurelih fotografija u prethodnih mesec dana baš i nije bilo najjasnije gde se nalaze Boom sound zvučnici, sada smo i to saznali: gornji je na uobičajenom mestu, dok se donji nalazi na obodu telefona, sa njegove donje strane. Siguran u sjajne audio mogućnosti telefona HTC 10, proizvođač je odlučio da u pakovanje uvrsti i Hi-Res slušalice: imali smo prilike da isti flak fajl čujemo sa ovog telefona i sa više nego dobrog laptopa, na poluprofesionalnim slušalicama i moramo priznati da smo ostali fascinirani kvalitetom zvuka koji nudi HTC 10. Možda i najbolji izbor na tržištu kada su u pitanju korisnici koji preferiraju kvalitet zvuka.

HTC 10 za komunikaciju sa spoljnim uređajima i punjenje koristi USB Type-C port za razliku od recimo Galaxy S7 modela: zahvaljujući Qualcomm Quick Charge 3.0 tehnologiji, telefon se uz pomoć brzog punjača (koji je takođe deo pakovanja, nije ga potrebno posebno kupiti) puni za svega sat vremena. Posebno ćemo napomenuti podatak da je telefon za to vreme bio potpuno hladan!!! Velika razlika u odnosu na količinu toplote koju prosto “isijava” Samsung Galaxy S7 edge model dok je na brzom punjenju.

Što se operativnog sistema tiče, naravno, Android Marshmallow, tu se pitanje nije ni postavljalo: ono što nam se dopalo jeste da je HTC odlučio da maksimalno smanji broj nepotrebno dupliranih aplikacija. Svako od nas se susretao na telefonima da neki modli imaju po dve ili više SMS aplikacija, dva dialera, nekoliko aplikacija za muziku, itd. Kod HTC 10 modela toga nema, gde HTC ima od strane korisnika prepoznatljivu aplikaciju zadržao je samo nju, za sve ostalo koriste se generičke, Google Android default aplikacije i servisi. Sve to ima za cilj maksimalno brzo donošenje budućih novih verzija platforme na HTC 10 telefon, jer će biti potrebno daleko manje vremena da se sve aplikacije prilagode novom OS-u. Ideja HTC-a jeste da HTC 10 bude telefon koji će recimo budući Android N dobiti nedugo nakon Nexus linije uređaja i pre od ostatka konkurencije

Naravno, tu je i nova verzija HTC Sense 8.0 korisničkog interfejsa, jednog od najbolje ocenjenih UI-ja od strane korisnika. O njuemu nešto više kada se sa telefonom budemo detaljnije upoznavali…

Toliko od nas za sat vremena druženja sa HTC 10 telefonom: iščekujemo dolazak ovog telefona na test kako bi se detaljnije upoznali sa svime navedenim. Prvi utisci su više nego dobri, deluje da je HTC dao svoj maksimum da ispravi sve ono što se zameralo flagship prethodnicima. Sa hardverske strane nikakvih zamerki nema jer su one maksimalne; sa dizajnerske tačke gledišta reklo bi se da je nekako sve na svom mestu. Čini nam se da mnogo toga zavisi od kamere kada je HTC 10 u pitanju: ako se na realnim testovima bude pokazala onako kako ju je DXO ocenio i ako je zaista spektakularna onako kako HTC tvrdi da jeste, mislimo da HTC 10 telefon ima argumente da uspe na tržištu…

izvor: Benchmark

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO