Ištvan Pastor ponovo predsednik Skupštine Vojvodine

483
Novi Sad, 2. juna 2016. - Lider SVM Istvan Pastor ponovo je danas izabran za predsednika Skupstine AP Vojvodine. Za njegov izbor na tu funkciju na konstitutivnoj sednici Skupstine AP Vojvodine glasao je 91 poslanik, uzdrzanih je bilo 13, a protiv 14. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Ištvan Pastor izabran za predsednika Skupštine Vojvodine na konstitutivnoj sednici novog saziva.

Za njega je glasao 91 poslanik od ukupno 119 prisutnih, a izabran je glasovima SNS,SRS, SVM i SPS.

Protiv su bili DS, Mađarski pokret i deo pokreta DJB, dok je drugi deo DJB bio uzdržan zajedno sa poslanicima LSV.

Pastor je položio zakletvu i rekao da mu je velika čast da je drugi put predsednik, ali da je to velika odgovornost.

“Ovaj saziv Skupštine radiće u korist građana Vojvodine i nadam se da će poslanici bez razlike u političkom opredeljenju zalagati za unapređenje života gradjana u bezbednom okruženju”, rekao je Pastor.

Pastor je i u prethodnom sazivu obavljao tu funkciju, kada su većinu imali DS, LSV i SVM. Koalicija te tri stranke činila je okosnicu vlasti u Vojvodini od 2000. do 2016. godine.

Funkcioner Srpske napredne stranke Igor Mirović rekao je da je 80 poslanika potpisom podržalo kandidaturu Ištvana Pastora, da je on bio predsednik u teškom periodu, ali da je uspešno obavljao posao unapređenja i razvoja Vojvodine.

“Promovisao je politiku kulture dijaloga i doprineo izgradnji ove institucije i time zaslužio naše poverenje”, rekao je Mirović.

Predstavnik DS-a Borislav Novaković rekao je da ta stranka nije podržala predlog da Pastor bude predsednik jer su se i uprkos saradnji DS-a i SVM-a u prethodne četiri godine njihove politike udaljile.

“Pre četiri godine sam na ovom mestu obrazlagao kandidaturu Pastora i nema velike razlike u tome šta bih rekao o njemu, ali naše dve politike su se udaljile. Nekada su te razlike bile u nijansama, ali veliki jaz po pitanjima po kojima se ne slažemo nije premošćen”, kazao je Novaković.

On je dodao da nije u pitanju politička inercija i da se DS ne protivi izboru Pastora zbog toga što je svoju politiku “čvrsto vezao za SNS”, već zbog razlika u pogledu na budućnost Vojvodine.

Poslanik Mađarskog pokreta Tamaš Korhec rekao je da je predsednik Skupštine najviša funkcija u Vojvodini i da su za nju potrebni znanje, veština i iskustvo, kao i da kandidat mora da bude dostojan te funkcije.

“Ištvan Pastor nije dostojan funkcije predsednika. Proteklih nekoliko meseci više puta je uvredio kompletno članstvo koalicije oko Mađarskog pokreta, što je 16.000 građana Vojvodine. Ako neko nije uspeo da bude integrativna ličnost u okviru Mađarske zajednice kako može biti integrativan za sve narode u Vojvodini”, rekao je Korhec i dodao da se Pastor nikada nije izvinio za iznete uvrede.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici izabrano je i sedam potpredsednika Skupštine Vojvodine, a to su poslanici SNS Damir Zobenica i Snežana Sedlar, iz Socijalističke partije Srbije Aleksandra Đanković, iz Demokratske stranke Miroslav Vasin, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljeviš, iz Srpske radikalne stranke Smiljana Glamočanin Varga i iz Pokreta “Dosta je bilo” Ivan Stjepovića. Generalni sekretar je Nikola Banjac iz Srpske napredne stranke.

Tokom verifikacije mandata poslanička grupa Srpske radikalne stranke osporavala je legitimet sedam poslanika sa liste “Dosta je bilo – Saša Radulović”.

Radikali su rekli da je ta lista imala 5.670 potpisa, što je 330 manje od potrebnog da bi lista bila usvojena, dok su iz pokreta “Dosta je bilo” odgovorili da su nevažeće potpise nadoknadili i predali izbornoj komisiji, te da treba pitati izbornu komisiju zašto to nije ušlo u izveštaj.

Na pokrajinskim izborima, koji su održani zajedno s lokalnim i republičkim 24. aprila, koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka osvojila je 63 od 120 mandata.

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske stranke 10, koliko i Srpska radikalna stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodinedevet poslaničkih mandata.

Pokret Dosta je bilo osvojio je sedam mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest, Mađarski pokret dva, a Zelena stranka jedan mandat.

SNS: Pokrajinska vlada za 10 do 15 dana

Uoči današnjeg konstituisanja novog saziva Skupštine Vojvodine, poslanik SNS Milenko Jovanov kazao je da će razgovori o konstituisanju nove Pokrajinske vlade početi odmah nakon konstituisanja Skupštine, te da će se za 10 do 15 dana znati ko će je činiti.

“Najvažnije je da se formira dobar sastav vlade i tim koji će moći da ispuni sva očekivanja koja su građani pred nas stavili, a ona nisu mala. Program vlade je ono što je najvažnije i na osnovu toga ćemo znati ko su ljudi koji mogu da ga sprovedu”, kazao je Jovanov.

Na pitanje da li u vladi ima mesta za Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističku partiju Srbije, Jovanov je kazao da će se sve odluke donositi u narednim danima, i da se “ništa ne može prejudicirati”, kao i da on “ne može da prediviđa budućnost”. Rekao je i da će Program za Vojvodinu u narednih 10-15 dana predstaviti kandidat za predsednika Pokrajinske vlade i kazao da “bi Igor Mirović mogao da bude dobar kandidat”.

Jovanov je kazao da je predlog da Pastor bude izabran za predsednika Skupštine Vojvodine predat neposredno posle izbora, te da ta saradnja između SNS i SVM postojala i u prethodnom mandatu na republičkom nivou, pa će princip biti prenet i na pokrajinu i na lokale gde to bude moguće.

Pastor je potvrdio očekivanja da će sledeća sednica tog tela biti održana u narednih desetak dana, te da će osnovna tačka dnevnog reda biti formiranje Pokrajinjske vlade.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će u koaliciju na pokrajinskom nivou pozvati SVM.

izvor: N1