Iz Njemačke 760 osoba otišlo u redove ISIS-a

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere tvrdi da se trećina od 760 osoba koje su išle u redove radikalnih grupa u Siriju i Irak vratila u Njemačku, a da je njih 70 prošlo vojnu obuku i direktno učestvovalo u sukobima na tamošnjim frontovima, javlja Anadolu Agency (AA).
Ministar De Maiziere je u intervjuu za list Bild am Sonntag izjavio da su teroristički rizici postojani i u Njemačkoj, posebno nakon tragedije koja se nedavno desila u glavnom gradu Francuske Parizu.
„Sigurnosne institucije su utvrdile da je 760 osoba iz Njemačke otišlo u redove ISIS-a u Iraku i Siriji. Tamo ih je poginulo oko 120. Blizu trećina ih se vratilo u Njemačku. Znamo da je među povratnicima najmanje 70 osoba koje su tamo vojno obučene i učestvovale u sukobima“, rekao je De Maiziere i dodao da su te osobe pod posebnom prismotrom policije.

Ističući da bi ti povratnici mogli stupiti u kontakt sa radikalnim grupama i pokretima, De Maiziere je kazao da su te grupe danas u Njemačkoj brojnije nego ikada ranije. Dodao je da zbog zakonskih okvira nije moguće pratiti sve potencijalne podržavaoce te radikalne vjerske ideologije, ali da se učinkovitom pokazala metoda da se prate oni ključni elementi tih krugova.
De Maiziere tvrdi da su u Irak i Siriju odlazili uglavnom mladi koji su rođeni i odrasli u Njemačkoj, a da je među njima 20 posto žena.
„Njih 80 posto su mlađi od 30 godina i svi su njemački državljani koji bolje govore njemačko od maternjeg jezika njihovih predaka“, kazao je De Maiziere.
Na upit novinara da li je nakon terorističkog napada u Parizu potrebno mijenjati i zakonske okvire borbe protiv terorizma u Njemačkoj, De Maiziere tvrdi da su postojeći zakoni odveć efikasni i da trenutno nema potrebe za temeljitijim izmjenama, prenosi Anadolu Agency. 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO