Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Na izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, raspisanim za 26. oktobar, izaći će ukupno 487.371 birača koji će to pravo ostvariti na 880 biračkih mesta, objavljeno je u “Službenom glasniku Srbije”.

U poseban birački spisak nacionalnih manjina, koji je zaključen 10. oktobra, za tri nacionalne manjine makedonsku, crnogorsku i hrvatsku, upisano je ukupno 32.775 birača i to za makedonsku nacionalnu manjinu 5.658 birača, za crnogorsku 8.207 birača i za hrvatsku 18.910 birača, navodi se u Rešenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ovi birači ne ulaze u ukupan broj birača koji ostvaruju biračko pravo na neposrednim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, već svoje nacionalne savete biraju putem elektorske skupštine.

Za 17 nacionalnih manjina albansku, aškalijsku, bošnjačku, bugarsku, bunjevačku, vlašku, grčku, egipatsku, mađarsku, nemačku, romsku, rumunsku, rusinsku, slovačku, slovenačku, ukrajinsku i češku ukupan broj birača upisanih u poseban birački spisak je 454.596.

Oni ostvaruju biračko pravo na neposrednim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina 26. oktobra.

Republička izborna komisija, na sednici održanoj 4. oktobra, donela je rešenje kojim se za glasanje određuje 880 biračkih mesta.

Za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina RIK je do sada proglasio 76 lista.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO