Izetbegović: Ako bude dokaza, ponovo tužba protiv Srbije

    381

    Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je gostujući u Pressingu najavio moguće revidiranje tužbe BiH protiv Srbije u slučaju novih dokaza.

    On je kazao da su neke njegove izjave stvorile buru oko nove tužbe BiH protiv Srbije.

    Neću odustati od prava da tražim pravdu pred sudovima, i domaćim i inostranim. Legitimaciju da se tužba ponovo pokrene je u rukama Softića, našeg agenta pred Hagom, rekao je. “On će imati podršku da traži argument, neki novi dokaz s kojim može pokrenuti proces – da li će ga naći – videćemo”, dodao je.

    Radi na tome intenzivno, sistematski – čitav tim ljudi. Sada tog dokaza nema, ako ga bude – može se pokrenuti. Sud će proceniti da li se radi o legitimnom dokazu, kazao je.

    Komentarisao je u međuvremenu i napise da je “BiH talac Srbije” u procesu NATO integracija.

    “To su izjave političara. Ono što je referentno su odluke parlamenta, Predsedništva – gde će sve biti učinjeno da BiH bude članica NATO-a. Postoje opstrukcije, ali ovo su zakoni i oni će kad tad prevagnuti. U sledećih godinu dana ćemo startovati Akcioni plan za članstvo u NATO-u”, dodaje.

    Kaže da je BiH saradnik NATO-a u antiterorističkoj alijansi, i da je BiH aktivna učesnica ozbiljnih akcija.

    “U narednom periodu ćemo imati neke stvari, dakeko smo od članstva – ali treba konkretno uraditi neke stvari”, dodao je.

    Kazao je da mu nije jasno da je “dat mehanizam u ruke ljudima koji nisu za NATO” i dodao da su oni u Republici Srpskoj.

    “To je u RS, i nisam dobio odgovor na to, oni koji ne žele uknjižiti kasarnu – koče te stvari”, pojasnio je Izetbegović.

    izvor: N1