Izveštaji ukazuju na napade otrovnim gasom u Siriji

833

Prema izveštajima spasilačkih organizacija i medija iz Sirije u toj zemlji su izvršena dva napada otrovnim gasom, najverovatnije hlorinom.

Jedan napad, kako prenosi CNN, dogodio se u provinciji Idlib gde je u ponedeljak oboren ruski helikopter, a drugi u Alepu gde su prema tvrdnjama vlade Bašara al Asada napad gasom izvršile terorističke grupe.

Sirijska spasilačka služba Civilna odbrana koja deluje na teritoriji koju drže pobunjenici saopštila je na svom Facebook profilu danas da je jedan helikopter bacio kontejnere sa toksičnim gasom u blizini mesta gde je prethodno oboren ruski helikopter u kome je poginulo pet ljudi.

Sumnja se da su kontejneri bačeni na grad Sakaleb sadržali hlorin. U tom napadu stradalo je 30 ljudi, navela je Civilna odbrana, poznata i kao “beli šlemovi.”

Lekar koji je pomagao nekim od ovih pacijenata je CNN-u rekao da su njihovi simptomi bili isti kao simptomi od trovanja hlorinom.

Opozicina Sirijska nacionalna koalicija optužila je predsednika Bašara al Asada da stoji iza ovog napada.

Asad je negirao ranije otpužbe da koristi hemijsko oružije.

Rusija je odlučno negirala da je došlo do napada hemijskim oružjem. U saopštenju koju su prenele ruske i sirijske agencije, portparol Kramlja Dimitri Peskov rekao je da su tvrdnje o upotrebi hlorina medijska izmišljotina, preneo je CNN.

U drugom incidentu, sirijska vlada je saopštila da su terorističke grupe izvršile napad gasom u kome je ubijeno pet ljudi u gradu Alepo, navodi CNN, pozivajući se na državnu agenciju SANA.

“Pet civila je ubijeno, a osam je dobilo gušenje zbog terorističkog napada granatama sa otrovnim gasom,” rekao je Mohamad Hazuri, šef gradske zdravstvene službe agenciji SANA.

Amerika proverava navode

Američki Stejt department je danas saopštio da ispituje izveštaje o tome da je na grad u blizini mesta gde je pao ruski helikopter bačen toksični gas, i da bi ukoliko je to tačno to bilo “veoma ozbiljno.”

“Ukoliko je tačno, to bi bilo veoma ozbiljno,” izjavio je portparol Stejt dipartmenta Džon Kirbi na konferenciji za štampu, prenosi Rojters.

On je rekao da SAD nisu u poziciji da potvrde tačnost izveštaja koji su stigli sa teritorije koju drže pobunjenici.

Ruski vojni helikopter Mi-8 oboren je juče u sirijskoj provinciji Idlib, a ruske vojne vlasti su saopštile da je reč o teritoriji koju drži teroristička grupa Džabhat al-Nusra i s njom povezane grupe umerene opozicije režimu Bašara al Asada.

UN, za sada, ne može ništa da potvrdi

Ujedinjene nacije (UN) ne mogu potvrditi izveštaje da je došlo do upotrebe hemijskog oružja u Siriji u blizini ruskog helikoptera koji je oboren juče.

“Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun informisan je o tim izveštajima koji su se pojavili u medijima, u kojima se tvrdi da su spremnici koji sadže otrovni plin bačeni na sirijski grad gde je srušen ruski helikopter”, naveo je njegov portparol.

“Ne možemo potvrditi te izveštaje. Međutim, glavni sekretar je svestan navoda da je hemijsko oružje korišćeno u sirijskom konfliktu”, dodao je portparol ban Ki-Muna.

izvor: N1