KAD SE SRETNU “ČETNICI” I “BALIJE”: Sav besmisao rata stao je u ovaj snimak (VIDEO)

Video iz ratne 1993.godine, koji kruži društevnim mrežama, izazvao je lavinu komentara i ponovo pokrenuo pitanje o smislu rata na prostoru Bosne i Hercegovine

Snimak susreta vojnika Armije BiH i vojske Republike Srpske iz ratne 1993. godine ovih dana kruži društvenim mrežama izazivajući polemiku o besmislu, ne samo rata koji je vođen u Bosni i Hercegovini, već bilo kog oružanog sukoba u kojem, po nepisanom pravilu, strada najviše nevinih.

Video, koji se pojavio na sajtu Fokus.ba, pokazuje snimak razmene zarobljenika u mestu Kasatići kod Hadžića 25. januara 1993. godine, gde se srpski i muslimanski vojnici, iako na suprotsavljenim stranama, pozdravljaju kao prijatelji i dobre komšije.

– Ginemo ovde za nečije ideale, Karadžića i Alije Izetbegovića. Ko od nas ostane živ, opet ćemo zajedno piti u kafani – rekao je jedan vojnik i zamolio “neprijatelja” za cigaretu.

– Imam. Da sam znao da ćeš biti tu, ponio bih ti šteku – odgovorio mu je vojnik i poručio mu da se čuva.

Jedan od zarobljenika u jednom trenutku se obraća snimatelju i govori:

– On snima i sad ćeš poslat to na TV BIH, ali neće oni to pustit jer će garant reći: Nemoguće je da četnici i balije ovako rade – kaže vojnik.

“Neprijatelji” se nakon toga razilaze uz obostran pozdrav:

– Sretno, momci, čuvajte se!

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO