Konstituisana Skupština Srbije, poslanici položili zakletvu

437
Beograd, 3. jun 2016.- Novi saziv republickog parlamenta konstituisan je danas, nakon sto su potvrdjeni mandati 250 poslanika. Poslanici su potom polozili i potpisali zakletvu, koja glasi: "Zaklinjem se da cu duznost narodnog poslanika obavljati predano, posteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umecu sluziti gradjanima Srbije, istini i pravdi". FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

Mandati poslanika Skupštine Srbije su potvrđeni, čime je konstituisan novi saziv parlamenta. Poslanici su nakon verifikacije mandata položili zakletvu.

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!”, zakleli su se novi poslanici.

Skupština Srbije nastavila je konstitutivnu sednicu posle pauze, a poslanici su nastavili sa razmatranjem dnevnog reda, izbora predsednika i potpredsednika skupštine, kao i imenovanju generalnog sekretara.

Konstitutivnoj sednici predsedava najstariji poslanik Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, a pomažu mu četiri najmlađa poslanika – Ivana Nikolić (SNS), Stefana Miladinović (SPS), Aleksandra Belačić (SRS) i Miloš Bošković (Dosta je bilo).

Posle obraćanja Mićunovića, intonirana je himna “Bože pravde”.

Mićunović je na početku rada rekao da je on ne samo po godinama najstariji već i po poslaničkom stažu jer je u parlamentu od 1990. godine. On je pozvao poslanike, a kako je naveo naročito one koji su prvi put ušli u Skupštinu, da čuvaju dostojanstvo parlamenta, pre svega od sebe samih, a onda i od svih drugih delova vlasti, koji bi možda hteli na razne načine da ga uzurpiraju.

“Čuvajmo dostojanstvo u svim vidovima, mi smo nosioci zakonodavne vlasti i nikakva vlast ne može biti iznad”, rekao je Mićunović.

Poslanici Srpske napredne stranke najavili su pred početak sednice da će za predsednicu parlamenta predložiti Maju Gojković koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu.

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da će ta stranka glasati za Maju Gojković ukoliko bude postignut dogovor da potpredsednik parlamenta bude i predstavnik SRS.

Novoizabrane poslanike Skupštine Srbije danas su ispred zgrade parlamenta, uoči konstitutivne sednice, dočekali Garda Vojske Srbije i crevni tepih, a u centralnom holu brojne novinarske ekipe.

Najveću medijsku pažnju izazvao je dolazak Šešelja koji je odmah ušao u skupštinsku salu.

Više poslanika Demokratske stranke Srbije i Dveri došlo je u Dom Narodne skupštine Srbije u narodnoj nošnji. Prethodno su poslanici Dveri bili u Crkvi svetog Marka.

U parlament su došli i lideri Demokratske stranke Bojan Pajtić, Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Vanparlamentarni Pokret za preokret Janka Veselinovića organizovao je ispred Skupštine protest zbog toga što smatra da je novi saziv nelegitiman.

Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik Skupštine, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar. Takođe, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Srpska napredna stranka zajedno sa koalicionim partnerima u novom skupštinskom sazivu ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DSS-Dveri po 13 mandata.

Savez vojvođanskih Mađara ima četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva poslanika, a Partija za demokratsko delovanje i Zeleni Srbije po jedan mandat.

Od dana konstituisanja Skupštine počinje da teče rok od tri meseca za formiranje nove vlade.

izvor: N1