Kraj mukama – po građevinsku dozvolu na jedan šalter

Počela je primena novog Zakona o izgradnji i planiranju, a najvažnija novina jeste da će se odsad građevinska dozvola, umesto za 250 dana, izdavati za manje od jednog meseca.

Prvi put kod nas, primenjuje se tzv. objedinjena procedura, koja znači da se svi poslovi koje je do sada obavljao investitor prebacuju na lokalnu samoupravu. Samo još da novi zakon zaživi.

Milan Drobnjak duže prikuplja papire, nego što gradi. Ima parcelu, novac, ali da bi dobio građevinsku dozvolu, mesecima unazad šalju ga od šaltera do šaltera, s jednog kraja grada na drugi, po razne potvrde, dozvole, zahteve, izvode, izjave i rešenja.

“Dosad mi je trebala jedna vreća papira, ali da je stavim na rame, ne da nosim u ruci”, kaže on.

Što je šetao, šetao je. Ministarka građevine Zorana Mihajlović tvrdi da se maltretiranje i ponižavanje građana ovde završava. Na snazi je novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji predviđa jedan šalter i državne službenike koji će sve neophodne papire pribaviti umesto građana. Kažu, polako se uhodavaju.

Ekspert za strana ulaganja Mahmud Bušatlija smatra da je sprovođenje Zakona o izgradnji i planiranju nemoguće bez reforme javne uprave. Budući da sav posao pribavljanja dokumentacije pada na državne službenike, Bušatlija sumnja da su oni kadri da se s tim izbore.

“Predugo razmišljamo o tome i dajemo argumente da to nešto ne može. Ne, ovaj Zakon je našao način kako nešto može. Može građevinska dozvola da se dobije za manje od mesec dana, možemo da budemo mnogo efikasniji u svim procedurama, ako mogu druge države, može i Srbija, a sigurna sam da će Beograd biti pravi primer”, smatra ministarka Zorana Mihajlović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO