Krenula kolona s tabutima srebreničkih žrtava

Kolona s tabutima 175 žrtava krenula je iz Visokog prema Potočarima, gdje će se 11. jula klanjati dženaza i obaviti ukop.

Kolona s tabutima 175 srebreničkih žrtava je u srijedu ujutro krenula iz Visokog prema Potočarima, gdje će na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula, na 19. godišnjicu genocida nad Bošnjacima, biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Predviđeno je da kolona prođe kroz Vogošću i Sarajevo, potom preko Sokoca, Milića i Vlasenice do Potočara, gdje bi trebala stići u poslijepodnevnim satima.

Prolazeći kroz Sarajevo, kolona s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana nakratko će se zaustaviti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje okupljeni građani odaju počast srebreničkim žrtvama.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine u Potočarima je dječak Senad Beganović, koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Hurem Begović, koji je imao 79 godina kada je ubijen.

Blizu 5.000 učesnika u utorak ujutro je krenulo na tradicionalni pješački pohod Marš mira “Nezuk – Srebrenica 2014”, koji se održava u sklopu obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici radi odavanja počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na stravične zločine u julu 1995. godine.

Napad u Valjevu

U Maršu mira učestvuju mnogi građani iz Bosne i Hercegovine, Evrope i cijelog svijeta.

Planirano je da učesnici za tri dana pređu blizu 100 kilometara, te da 10. jula stignu u Potočare.

Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

U utorak su aktivisti i aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom i biciklisti koji su iz Beograda krenuli put Srebrenice napadnuti u Valjevu, kada su se na glavnom gradskom trgu okupili u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

U napadu velike grupe ljudi, koji su uz psovke i uvrede probili kordon policije i nasrnuli na učesnike, povrijeđeni su Staša Zajović, Ljiljana Radovanović, Miloš Urošević i Dejan Gašić.

Staša Zajović, koordinatorica NVO Žene u crnom, kazala je za Al Jazeeru da je grupa ljudi koja se okupila na mjestu gdje se skup održavao počela dobacivati fašističke parole, nazivajući ih “plaćenicima Zapada” i onima koji su izmislili Srebrenicu.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi.

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO