Krstić: Rezovi ili grčki scenario

BEOGRAD – Bivši ministar finansija u srpskoj vladi Lazar Krstić je mišljenja da Srbija sada mora da napravi “oštre rezove ili rizikuje grčki scenario”, odnosno smanjenje plata i penzija za 40 procenata. “Sada je trenutak za oštre rezove, koliko god oni socijalno ili politički bili teški. Ako nastavimo da ignorišemo stvarnost i ne sprovedemo reforme, rizici su da državu dovedemo bukvalno na koljena”, rekao je Krstić za novi broj nedeljnika NIN.

Krstić upozorava da e u tom slučaju u Srbiji biti kao u Grčkoj, gdje je smanjenje penzija i plata išlo i do 40 odsto ili više. On kaže da se s premijerom Aleksandrom Vučićem nije sporio oko cilja – smanjenje budžetskog deficita za 1,5 milijardi evra (170 milijardi dinara) do kraja 2017 – ali se nisu usaglasili oko načina na koji će se do tog cilja doći i to je ključni razlog njegove ostavke.

Bivši ministar finansija je situaciju u kojoj se Srbija uporedio s brodom “koji se ubrzano kreće ka ledenom brijegu i može da napravi nagli zaokret, uz rizik da neki ispadnu sa broda ili da zaokreće po malo”. Dovoljno smo daleko od ledenog brijega, i ja sam sada pritisnuo sirenu za uzbunu. Htio sam nagli zaokret, ali oni koji donose političke odluke i koji su i izabrani od naroda da to rade, smatraju da je uputnije (ako ne i odgovornije), pokušati drugi način”, kaže Krstić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO