Ljajić: Nećemo ništa kriti od Rusa

Svaka sumnja na eventualni reeksport jabuka u Rusiju mora hitno da se ispita, jer ne smemo dozvoliti da se ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

To je izjavio ministar trgovine Rasim Ljajić i naveo da će se proveriti i ko su naši izvoznici, koliko ih ima i koje količine jabuka odlaze iz Srbije.

Ljajić je najavio i sastanak sa ruskom stranom po tom pitanju.

“Ne treba unapred isključiti ni jednu mogućnost i do kakvih god informacija dođemo, saopštićemo ih partnerima. Od Rusa nema razloga da bilo šta krijemo. Kontrola naših graničnih i carinskih službi već je pojačana, jer je ovo drugi put od početka godine da se iznose sumnje u reeksport”, kazao je ministar.

Lajić je podsetio da je u januaru fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede komunicirala sa ruskim zavodom i da je dogovoreno da će se raditi na sprečavanju eventualnog reeksporta.

Rusko telo za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda “Roselkoznadzor” saopštilo je ranije da je zabrinuto zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije i predložilo je da se po tom pitanju održe konsultacije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO