LJAJIĆ POTPISAO SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SA TURSKOM! Nakon ratifikacije u Parlamentima, trgovina bez carine! FOTO

Izmir – Beograd – Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija saopštilo je Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija.

Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tokom zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine, a današnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene.

Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište 5.000 tona goveđeg mesa godišnje, kao i definisanih kvota sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Takođe će biti udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva iz Srbije u Tursku.

Tokom sastanka sa ministrom Zejbekčijem, Ljajić je zatražio da se i pre ratifikacije sporazuma o slobodnoj trgovini omogući izvoz određene količine mesa na tursko tržište. Zejbekči je izrazio razumevanje za ovaj zahtev, dodajući da će se tražiti odgovarajući pravni osnov, kako bi se ovom
zahtevu Srbije izašlo u susret.

Potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara se preduslov za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju, s obzirom na to da se pomenutim dokumentom dodatno poboljšava ambijent za poslovanje turskih ulagača u našoj zemlji.

Ljajić se tokom boravka u Ankari sastao i sa potpredsednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom, kao i sa ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO