Ljajić: Srbija i BiH otvaraju zajedničko predstavništvo u Istanbulu

U Istanbulu će biti otvoreno zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH, čije će osnivanje finansirati Vlada Turske, dogovorili su danas u Ankari učesnici Trilateralnog ekonomskog komiteta Srbije, BiH i Turske.

Potpisan je i Poslovnik o radu tog komiteta, a kao prioritetne oblasti za unapređenje ekonomskih odnosa tri države definisane su energetika, infrastruktura, poljoprivreda i proizvodnja hrane i turizam, saopšteno je iz srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Poslovnikom su utvrđeni ciljevi rada i aktivnosti u narednom periodu, a dokument je potpisan tokom sastanka srpskog i bosanskog ministra trgovine Rasima Ljajića i Mirka Šarovića sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem.

Na sastanku na kome je učestvovao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, dogovoreno je i da se nastave aktivnosti na daljoj liberalizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija i BiH imaju zaključene sa Turskom, što podrazumeva proširivanje liste proizvoda koji će biti na režimu bescarinskog izvoza na tursko tržište.

Davutoglu i Zejbekči istakli su pritom da su Srbiji i BiH na raspolaganju sva ekonomska predstavništva Turske u svetu, u cilju pronalaženja novih tržišta i potencijalnih investitora.

Takođe je dogovoreno da u oktobru ove godine u Sarajevu bude održan veliki biznis forum privrednika iz Srbije, BiH i Turske, koji će biti prilika za dalje unapređenje ekonomske saradnje, povećanje obima robne razmene, kao i za dogovore poslovnih ljudi iz tri države o zajedničkom nastupu na evropskim i svetskim tržištima i novim turskim investicijama u regionu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO