Meksiko: Uhapšen bivši policijski zvaničnik u vezi sa nestankom 43 studenta 2014

Foto:MUP MEKSIKO SITI – Meksičke vlasti su saopštile da su uhapsile bivšeg šefa federalne jedinice za borbu protiv kidnapovanja, Gualberta Ramireza, u vezi sa nestankom 43 studenta 2014. godine.

Ramirez je bio šef jedinice za borbu protiv otmica u okviru kancelarije državnog tužioca, kada su nestali studenti sa učiteljskog koledža Ajocinapa u južnom Meksiku.

Pomoćnik meksičkog ministra unutrašnjih poslova Alehandro Ensinas rekao je da se Ramirez suočava sa optužbama zbog neuspešne istrage o otmicama, preneo je AP.

Snage bezbednosti otele su studente iz autobusa u gradu Iguala 26. septembra 2014. i predale ih lokalnoj narko-bandi, koja ih je navodno ubila i spalila.

Ostaci samo tri studenta su identifikovani.

Jedan meksički vojni zvaničnik rekao je prošle sedmice da je osam vojnika privedeno u tom slučaju i da se čeka eventualno podizanje optužnice civilnog tužioca.

Nedavna otkrića su potvrdila umešanost vojske u tu otmicu, ali motiv ostaje nejasan, iako ima sve više dokaza da je možda uključivao policijsku i vojnu saradnju sa trgovcima drogom.

Početne istrage o navodnim počiniocima bile su toliko kompromitovane pogrešnim rukovanjem dokazima, kao i zbog korišćenja mučenja, prinude i iznuđenih priznanja, da su mnoge optužbe kasnije odbačene.

Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO