Mini brane – maksimalna zaštita grada

Ove godine se nije ponovila situacija da posle otapanja snega, a imali smo ga poprilično, Jusuf potok i druge pritoke Raške i Jošanice za par minuta nabujaju, izliju se i naprave ogromnu štetu.

Žitelj Selakovca Safet Alomerović opisujući njegove i muke njegovih komšija kaže da su stanovnici tog dela Novog Pazara konstantno strepeli od izlivanja Jusuf potoka.

“Čim se naoblači i vidimo da će biti jače kiše, krenemo da čistimo korito da nešto ne smeta normalnom protoku vode. Ali nije uvek sve zavisilo od nas. Prošle godine se Jusuf potok izlio, nismo imali nikakve šanse da zaustavimo udarni talas. Pretrpeo sam štetu od preko 500.000 dinara”, priča Safet.

Istu sudbinu imale su i njegove komšije, a zbog izlivanja Raške, Jošanice i njenih pritoka, uglavnom bujičnih potoka, Novi Pazar je godinama trpeo štetu merenu stotinama miliona dinara.

Pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević ima preciznije podatke: Samo od prošlogodišnjih poplava, šteta na putnoj infrastukturi premašila je 200 miliona dinara.

“Novi Pazar su u nekoliko navrata pogađale katastrofalne poplave. Nisu to poplave ravničarskih reka, poput Save i Dunava, na kojima se zna gde je i kada vrh talasa! Bujične reke i potoci nadođu u trenutku, pa je odbrana od njih praktično svedena na minimum”, pojasnio je Suljević.

Lokalna samouprava je shvatila da su antierozivne brane najbolje rešenje za sprečavanje poplava, spremila projektnu dokumentaciju, i zajedno sa Raškom, Sjenicom i Tutinom 2010. godine kod tadašnjeg PRO programa konkurisala za sredstva za izgradnju mini brana i sprovođenje drugih mera za sprečavanje poplava.

Projekat je odobren, posle 3 godine je na bujičnim vodotocima izgrađeno sedam mini brana, a njihova efikasnost demonstirana je godinu dana kasnije kada su spasile grad katastrofalnih poplava koje su pogodile veći deo Srbije.

Prošle godine je izgrađeno još šest mini brana, a planira se izgradnja bar još četiri.

“Time smo poprilično rešili problem sa izlivanjem reka na teritoriji našeg grada. Uradili smo i realizovali projekat pošumljavanja antierozivnih slivova u blizini potoka koje se ulivaju u Rašku i Jošanicu, to će narednih godina sigurno dati rezultate”, kazao je Suljević.

Da je branama rešen problem izlivanja bujičnih tokova, potvrđuje i Safet, dodajući da je ustava, nedaleko od njegove kuće, ovih dana položila ispit.
“S obzirom na količinu snega koja se otopila i par dana kiše, ubeđen sam da bismo bili poplavljeni da nije bilo brane”, istakao je Alomerović.

Izgradnja mini brana na pritokama Raške deo je projekta programa Evropski progres, ranije EU Progres i programa PRO, za čiju realizaciju su Evropska unija i Vlada Švajcarske ukupno izdvojile oko 700.000 evra.

U okviru tog projekta, preduzete su i antierozivne mere u okviru kojih je pošumljeno 200, a zatravljeno 18,5 hektara erozivnog zemljišta, kao i izgrađeno 650 metara prirodnih brana od pruća na teritoriji ovog grada, ali i Raške, Sjenice i Tutina.

“Ulaganje u preventivne mere višestruko se isplati jer je jedan evro uložen u prevenciju jednak sedam evra potrebnih za obnovu. Gradnja antierozivnih prepreka se pokazala kao efikasan sitstem, a cilj nam je i da druge lokalne samouprave podstaknemo da ulože u preventivne mere kako bi sačuvale imovinu i živote”, naglašava menadžer za infrastrukturu Evropskog Progresa Milan Kolašinac.

Pozitivno iskustvo Novog Pazara i efikasnost ovih jednostavnih građevina ubrzo su primetili i drugi gradovi u Srbiji, pa su Prokuplje, Lebane i Bojnik uz pomoć Evropskog Progresa izgradili mini brane na Pustoj reci.

N. Kočović

RadioStoplus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO