MMF o povećanju plata i penzija tek nakon nacrta budžeta

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić izjavio je da će Međunarodni monetarni fond (MMF) sud o eventualnom povećanju plata i penzija dati tek kada bude pripremljen nacrt budžeta za sledeću godinu.

Savić kaže da je ključna stvar održivost programa koji je dogovoren sa MMF-om.

“Budžet za 2016. biće pripremljen i na osnovu toga videće se da li ima prostora za povećanja. Ukoliko se proceni da je povećanje prihoda održivo, onda ima prostora za povećanja”, precizirao je Savić za RTS.

Savić je rekao da su priznanja MMF za reforme koje Srbija sprovodi značajna, s obzirom na dosadašnja iskustva.

“Srbija je bila poznata po tome da stane baš kada reforme dobiju zamah… Reforme treba da dobiju novi zamah i da budu održive, to je ono što nam je do sada nedostajalo”, naveo je Savić.

On je naglasio da se strukturne reforme ne obavljaju preko noći i da je to “duga trka od nekoliko godina” i dodao da MMF i Svetska banka to dobro znaju i u pojedinim fazama tog procesa vrše provere.

Savić je ocenio da taj proces sada “teče svojim tokom” i da svaka sledeća provera pokazuje da se čine koraci u dobrom pravcu.

Krulj: Postoji budžetski prostor za povećanje

MMF sa Vladom Srbije razgovara o mogućnostima za povećanje plata penzija, ali će u tim razgovorima insistirati na dugoročnoj održivosti budžetske stabilnosti i nastavku pozitivne tendencije privrednog rasta i u narednim godinama, izjavio je ekonomski savetnik ministra zaduženog za evropske integracije Vladimir Krulj.

Krulj je za RTS rekao da je zamenik direktora MMF-a za Evropu Jorg Dekrasin potvrdio da se sa Vladom Srbije razgovara o mogućnostima za povećanje plata i penzija i da će u tim razgovorima Fond insistirati na realizaciji i drugih reformskih mera, poput reforme javnog sektora i završetka privatizacije.

“U svakom slučaju, razgovori sa MMF-om o mogućnostima za povećanje plata i penzija govore u prilog tvrdnji da postoji budžetski prostor za jednu takvu meru i da se sada razgovara o modalitetima za to povećanje”, istakao je Krulj.

Na redovnom jesenjem sastanku MMF i Svetske banke u Limi, predstavnici Fonda su konstatovali da je Srbija u ovoj godini izašla iz recesije i pored početnih negativnih procena MMF o negativnom rastu od -0,5 odsto i sada je tu procenu korigovao na plus 0,5 odsto, ukazao je Krulj.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO