MMF se protivi povećanju plata za MUP i Vojsku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je izvesno povećanje dela plata u javnom sektoru i penzija, umanjenih od novembra 2014. godine.

Vučić je novinarima rekao da će o tome razgovarati sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je u dvonedeljnoj poseti Beogradu povodom treće revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

On je dodao da ne zna kakav će dogovor sa MMF-om biti postignut, ali da je sigurno da će jedan deo zaposlenih u javnom sektoru dobiti jednokratnu isplatu, pre svega prosvetni radnici.

“Ja znam šta je moja ideja, za koliko da se u kom sektoru i kome poveća. Videćemo šta će MMF da kaže. Znam samo da su oni protiv povećanja za MUP i vojsku. To je ono što znam sigurno, ali ne mogu da kažem da u potpunosti to viđenje delim”, rekao je Vučić nakon otvaranja trafo stanice u Mirijevu odgovarajući na pitanje koliko će biti povehcane plate i penzije.

Ponovio je da će povećanje najviše osetiti zaposleni u prosveti i zdravstvu, da će prosvetni radnici dobiti i jednoakratnu pomoć, ali i da će plate biti povećane onima kojima nisu ni bile smanjene, a to je 19 odsto zaposlenih u javnom sektoru.

“Time pokazujemo da su naši prioriteti prosveta, zdravstvo i socijalni sektor i tu nećemo žaliti novac, ali ćemo to da radimo tako da ne ugrozimo funkcinisanje našeg budžeta”, rekao je premijer.

Ukupno, kako je naveo, plate, računajući i privatni sektor u kom su značajno veće nego prošle godine, ove su godine više nego 2014, a 2016. će biti još bolje, zaključio je Vučić.

Neću biti srećan ako ne privatizujemo Telekom

Vučić je ponovio da Telekom neće biti privatizovan ukoliko se ne postigne dobra cena, ali primetio da u tom slučaju neće biti srećan, budući da će se kompanija naći u ozbiljnim problemima.

“Važno je ako možemo da završimo taj posao pošteno i da dobijemo veliki novac i da kompanija ide napred. Ako ne možemo da dobijemo, nećemo da prodamo, ali neću biti srećan ako ne uspemo u tome jer nas onda čeka restrukturiranje, ozbiljni problemi, a pitanje je da li imamo snage da to sve rešimo sami”.

On je, upitan o štrajku sindikata u Telekomu, rekao da to nije ništa čudno, budući da živimo u ekonomiji u kojoj malo ko razmišlja o budućnosti, već samo gleda kako da se sačuva nešto što je već ostvario.

“U Telekom morate stalno da ulažete, da se takmičite… Sve evropske zemlje su privatizovale, a samo smo mi valjda jači od svih, pa ćemo sve da uspemo”, rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da novac od Telekoma, ukoliko bude prodat, neće ići u budžet, već da je novac potreban za vraćanje dugova i da bi ta firma išla napred.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO