MUP: Među uhapšenima i zaposleni u Ministarstvu državne uprave

FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKA SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr BEOGRAD – Među 17 uhapšenih se sumnjiče za falsifikovanje isprava i zloupotrebu položaja u današnjoj akciji policije je i dvoje zaposlenih u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, saopštio je MUP Srbije.

Osumnjičeni su u periodu od aprila 2023. godine do danas, u ilegalnoj štampariji na teritoriji Beograda napravili više od 400 lažnih javnih isprava – ugovore, punomoćja, diplome srednjih, viših, i visokih školskih ustanova, u nameri da ih naručioci upotrebe u pravnom saobraćaju kao prave i stečene na zakonit način, navodi se u saopštenju MUP-a.

Sumnja se da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 12 miliona dinara.

Među uhapšenima je i jedan pripadnik MUP-a, a on se, zajedno sa uhapšenima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, tereti da su iskorišćavali službeni položaj i vršili proveru kroz zatvorene baze matičnih službi i MUP-a, za lica za koja su se falsifikovana dokumenta izrađivala.

Takođe, uhapšena je jedna osoba zaposlena u Ministarstvu prosvete, za koju postoje osnovi sumnje da je iskorišćavanjem svog službenog položaja sa ovim izrađenim falsifikovanim dokumentima zapošljavala lica u državne institucije za određeni novčani iznos, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ranije danas, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da su uhapšeni falsifikovali dokumenta o kupoprodaji katastarskih parcela na KiM u vlasništvu raseljenih Srba.

Sumnja se da su pripadnici ovih organizovanih kriminalnih grupa nabavljali radi dalje upotrebe kao i izrađivali falsifikovana dokumenta i to : lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja o kupoprodaji katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih Srba sa teritorije KiM na koji način su osobama albanske nacionalnoti sa prostora AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i lačnih isprava, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO