Nemačka pomaže Siriji sa 2,3 milijarde evra

362
Syrian refugee children play in Yayladagi refugee camp in Hatay province, near the Turkish-Syrian border, Turkey, December 15, 2015. REUTERS/Umit Bektas

Na donatorskoj konferenciji za pomoć Siriji, SAD je obećao 900 miliona dolara, a Nemačka 2,3 milijarde evra. Tokom razgovora, koje će otvoriti britanski premijer Dejvid Kameron, učesnici će biti pozvani da odvoje nova sredstva za one koji su pogođeni sirijskim ratom, a to uključuje i njihove susede i zone sukoba.

Sjedinjene Američke Države će izdvojiti 900 miliona dolara za pomoć ugroženom stanovništvu iz Sirije i njenim susednim zemljama kako bi mogle da se suoče s posledicama sirijske krize, najavio je američki državni sekretar Dzon Keri.

Keri je američku pomoć najavio na donatorskoj konferenciji koja se održava u Londonu, u cilju da se sakupi što više novca za pomoć onima koji su pogođeni ratom u Siriji.

Oko 600 miliona dolara će biti izdvojeno za hranu, prihvatne centre izbeglica, dok će se 290 miliona dolara upotrebiti za edukaciju u Jordanu i Libanu, gde se trenutno nalazi oko 300.000 sirijskih izbeglica.

Istovremeno je i nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da je Nemačka planira da izdvoji 2,3 milijarde evra za pomoć Siriji do 2018. godine. Kako prenose britanski mediji, Merkel je istakla da će Nemačka samo ove godine izdvojiti 1,1 milijarde evra.

Zahtev za ukupnu pomoć koji će biti predstavljen u Londonu iznosiće devet milijardi dolara. U tu sumu je uključen UN-ov koordinirani zahtev desetina humanitarnih agencija, koji iznosi 7,73 milijarde dolara, dok je zahtev vlada domaćina težak 1,23 milijarde.

izvor: N1