Netanyahu traži pomoć SAD-a u sprečavanju istrage Međunarodnog krivičnog suda

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pozvao je Sjedinjene Američke Države da uzmu učešće i spriječe Međunarodni krivični sud da sprovede istragu o palestinskim teritorijama, javili su izraelski mediji.

 

Netanyahu je nazvao američkog državnog sekretara Johna Kerryja i od njega zatražio da spriječi Sud da pokrene istragu, javio je Channel 2.

 

Sudska tužiteljica Fatou Bensouda u petak je kazala da je sud otvorio preliminarnu istragu o “situaciji u Palestini”, nakon što je palestinska vlada optužila Izrael za činjenje ratnih zločina nad Palestincima.

 

Bensouda je kazala da će njena istraga biti sprovedena “potpuno nezavisno i nepristrasno”. Odluka je naišla na negodovanje izraelske vlade.

 

Palestinska vlada potpisala je Rimski statut 2. januara ove godine, te je sud u Hagu prihvatio svoju nadležnost nad navodnim zločinima počinjenim na “okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem, od 13. juna 2014. godine.”

 

Američki State Department u petak je izrazio protivljenje odluci tužiteljice Suda.

 

AA nije odmah mogla dobiti komentar od Departmenta na izvještaje televizije Channel 2.

 

“Izrael odbija apsurdnu odluku tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda”, saopćeno je u subotu iz Netanyahuovog ureda.

 

“Apsurdno je za Međunarodni krivični sud da ignoriše sporazume međunarodnog prava, prema kojima Palestinci nemaju državu i mogu je dobiti samo direktnim pregovorima s Izraelom.”

 

Navedeno je da je Netanyahu dodao da “krajnja glupost” odluka tužilaštva da “demokratiju Izraela”, koji je svjetski lider u borbi protiv terorizma izvede pred sud u Hagu, dok će “teroristički ratni zločinci Hamasa” biti oni koji optužuju.

 

Rekao je da ne bi bio iznenađen ako tzv. ISIS, Al-Qaeda ili Hezbollah budu slijedili parnicu.

 

Netanyahu je rekao i da je Hamas već javio da će se pridružiti Mahmoud Abbasu u podnošenju prigovora protiv Izraela.

 

Ministar odbrane Izraela Moshe Ya'alon je u međuvremenu, putem svog Twitter profila, kritikovao odluku Suda, opisavši je “hipokritičnim” odobravanjem terorizma umjesto borbom protiv njega.

 

 

(Anadolu Agency)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO