Novi Pazar: Predstavljena Strategije za rodnu ravnopravnost

Danas je u Novom Pazaru održan konsultativni sastanak povodom izrade Predloga nacrta Strategije za rodnu ravnopravnost za period 2016 -2020. godine. Na skupu je predstavljena i Strategija o rodnoj ravnopravnosti, na koju su predstavnici organizacija civilnog društva imali priliku da na istu upute svoje komentare, predloge i sugestije. U narednom periodu očekuje se aktivno učešće predstavnika civilnog društva u poboljšanju nacrta i dostizanju što kvalitetnijeg teksta Strategije. U ime Skupštine grada Novog Pazara, učesnike sastanka pozdravila je predsednica Sadija Plojović.

U ime Stalne konferencije gradova i opština, koordinatorka za rodnu ravnopravnost Rozeta Aleksov istakla je da se zalaže se da se unapredi rodna ravnopravnost i razumevanje ove oblasti na lokalnom nivou i da ljudi koji su zaposleni u lokalnim institucijama zaduženim za rodnu ravnopravnost shvate svoju odgovornost i da što efikasnije sprovode kasnije ovakve dokumente i strategije.

U ime kabineta potpredsednice Vlade Republike Srbije i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, na današnjem konsultativnom sastanku učešće je uzela savetnica dr Branka Drašković, koja je istakla da ističe nacionalana Strategija koja je bila u funkciji prethodnih pet godina, da je u toku je evualacija i da sada imamo javne rasprave na temu nove Strategije . Jedan od uslova ulaska Srbije u Evropsku uniju su poglavlja 21, 23 i 24 koja podrazumevaju značajno unapređenje odnosa među polovima i doprinose učešću žena u procesu odlučivanja, borbe protiv nasilja, porodičnog nasilja i ekonomsko osnaživanje žena, a posebno ekonomsko osnaživanje ranjivih kategorija, kao što su žene na selu, žene izbeglice.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO