Novi Pazar: Progres podstiče samozapošljavanje

463

Za podršku samozapošljavanju mladih kroz pokretanje biznisa, Evropski progres izdvaja 180 hiljada evra. Info sesija o takvom programu organizovana je danas za potencijalne mlade preduzetnike iz Novog Pazara. Oni koji žele da konkurišu za bespovratna sredstva radi pokretanja sopstvenog biznisa, a imaju između 18 i 30 godina, svu potrebnu dokumentaciju mogu dostaviti najbližoj kancelariji Evropskog Progresa do 11.maja.

Ahmet Camović, jedan je od potencijalnih korisnika ovog programa. On ima ideju, kaže, za pokjretanje sopstvenog biznisa. Nada se da će ispuniti uslove i dobiti bespovratna sredstva.

Program je namenjen mladim nezaposlenim osobama do trideset godina starosti. Najviša vrednost granta je 10 hiljada, a najniža 2,5 hiljade evra. Asistent za dobro upravljanje i socijalnu inkluziju iz novopazarske Kancelarije EU Progresa, Edin Bašić kaže da je ovaj progrm dizajniran tako da podstiče samozapošljavanje mladih kroz proizvodne delatnosti. To, prema njegovim rečima podrazumeva podsticaje u vidu opreme za rad, mašina i trajnih dobara, za biznise u oblasti proizvodnje, informacionih tehnologija (izuzimajući maloprodaju i održavanje softvera) i preradu hrane, isključujući primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

U ime Uprave grada pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević zahvalio je Evropskom Progresu što je Novi Pazar i ove godine u programu te organizacije, uz čiju pomoć su, kako je istako, realizovani brojni značajni projekti. ”Podsticaj samozapošljavanju mladih, od izuzetne je važnosti za grad mlaih – ocenio je Suljević.