Novi Pazar: Svi gimnazijalci biće testirani na tuberkulozu

Novi Pazar – Počeli su pregledi u dvorištu Gimnazije kako bi se otklonila sumnja da među đacima ove škole ima još obolelaih od tuberkuloze od koje je obolelo sedam đaka treće godine novopazarske Gimnazije. Pregledi se vrše od 8 časova ujutro i mole se svi učenici da dođu. Pregled vrši obučeno osoblje Instituta za javno zdravlje Srbije “MIlan Jovanović Batut” u specijalizovanom vozilu koje je specijalno za ovu namenu došlo iz Beograda.

  
Današnji odziv učenika je bio zadovoljavajuć i od 10 odeljenja, odnosno 300 učenika, do 13h pregledano je 132 učenika. Mobilno vozilo može dnevno da proveri 250 lica iz kontakta sa obolelima. Apeluje se na učenike škole da dođu i radi svoje bezbednosti se pregledaju.
Pregledi će trajati od 8h do 15h u dvorištu Gimnazije. Pauza će biti od 12h – 13h i učenici tada neće morati da budu tu.
Rezultati će biti poznati za deset dana. U slučaju da bude dece koja imaju promene na plućima sumnjive na tuberkulozu, ona će biti blagovremeno pozvana radi ranog otkrivanja bolesti i preduzimanja odgovarajućih medicinskih mera.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO