Novi Pazar: Uskoro grejanje na biomasu

Novi Pazar – Kako bi građanima omogućili kvalitetno i jeftino grejanje Grad Novi Pazar u saradnji sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju GIZ započeo je sa realizacijom izgradnje Gradske toplane koja će koristiti biomasu kao energent. Kako kažu pomoćnici gradonačelnika Novog Pazara, Raco Vučković i Faruk Suljević, biomasa je budućnost, ne samo zbog kvaliteta grejanja i cene i već i zbog skoro minimalnog zagađenja i velike energetske efikasnosti.

Po njihovim rečima, najupotrebljiviji alternativni izvor energije kod nas je upravo biomasa. Studija koja je izrađena u saradnji sa USAID-om, pokazala je da Novi Pazar sa okolinom ima sasvim dovoljne količine biomase za korišćenje u svojoj toplani. Ideja uvođenja biomase kod nas odnosi se na koriscenje biomase od otpadnog drveta koje će se dobiti čišćenjem šuma. Postoje odlični i dovoljni kapaciteti da se izgradi toplana na biomasu u Novom Pazaru. Studija pokazuje da ima dovoljno kapaciteta čak i za proširenje broja korisnika Gradske toplane. Ovaj projekat počinje sa radom u proleće 2016, a očekuje se da radovi budu završeni na jesen 2017.

Biomasa je najvažnije gorivo, posle uglja, nafte i prirodnog gasa. Predstavlja obnovljiv izvor energije koji nastaje od biorazgradivih delova nusproizvoda drvne industrije, otpadaka i ostataka biljne mase ili „viškа“ iz primarne poljoprivredne proizvodnje. Sagorevanjem se može koristiti za proizvodnju toplotne energije, ali i proizvodnju električne energije.

Cena grejanja nakon uvođenja biomase kao energenta biće 30 odsto niža. Ovakav način grejanja ne proizvodi nikakvo zagađenje. Sagorevanjem carskog drveta od 1t ostaje svega 5kg pepela, što je zanemarljivo. Ovim putem emisija ugljendioksida biće značajno umanjena u odnosu na postojeći.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO