Novinari ne kleče ni u Novom Pazaru!

Protestu novinara okupljenih u Inicijativi “Novinari ne kleče“ pridružiće se i medijski profesionalci u Novom Pazaru, u ponedeljak 11. januara u 19 sati u Pešačkoj zoni, kod Sebilja.

Cilj protesta je odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija.
U Proglasu ove inicijative novinari traže da im se omogući objektivno i pravovremeno informisanje građana o svim pitanjima koja su za njih značajna i da na taj način kontrolišu rad organa javne vlasti.

“To je najvažniji razlog postojanja novinarske profesije u svakom demokratskom društvu. Iako je svaka vlast u Srbiji pokušavala da stavi medije pod svoju kontrolu, tek u poslednjih desetak godina su, pod pritiskom političara i finansijskih moćnika, objektivni i kritični mediji i novinari dovedeni na ivicu opstanka. Za to snose odgovornost i vlasnici i menadžment, medija, koji su lako podlegli tim pritiscima iz sopstvenih interesa. Veliki deo snosimo i mi sami, jer se svemu tome nismo na vreme pružili dovoljno snažan otpor“, navodi se u ovom Proglasu.
Povod za protest je komentar koji je novinarki Zlatiji Labović uputio ministar odbrane Bratislav Gašić.

“Smena Gašića bio je i ostaje naš jedini zahtev upućen vlastima u ovom trenutku, ali to vidimo samo kao prvi korak, posle kojeg ćemo nastaviti borbu za odgovarajuće mesto i ulogu novinarstva u društvu, kao i za ravnopravan tretman žena“, poručuju novinari.

Oni između ostalog od predsednika Vlade Aleksandra Vučića traže da smesta, bez odlaganja, izgovora i opstrukcija, uputi Narodnoj skupštini predlog za Gašićevo razrešenje, jer je još 7. decembra obećao da će to učiniti.

Treće protestno okupljanje medijskih profesionalaca pod nazivom “Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?” organizuje se u ponedeljak u najmanje 11 gradova širom Srbije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO